Yhdenvertaisuus­valtuutettu sai viime vuonna 34 yhteydenottoa, jotka koskivat uskontoa tai vakaumusta

Rajamäen lukion uskonnontunneilla syntyneitä ryhmätöitä. Tietopaketti Pyhästä Hengestä on tiivistetty traktaatin muotoon.

Yhdenvertaisuusvaltuutetulle tuli viime vuonna vireille 1 516 yhteydenottoa, mikä on enemmän kuin aiempina vuosina.

Yhteydenotoista 34 liittyi uskontoon tai vakaumukseen. Yhdenvertaisuusvaltuutettu Kristina Stenmanin mukaan joukossa on hyvin erilaisia tapauksia. Yhteydenotot ovat liittyneet muun muassa vegaaniseen ruokavalioon, katsomusopetukseen, juutalaisuuteen kohdistuvaan vihapuheeseen, islamofobiaan tai natsisymbolien käyttöön.

– Myös siitä on otettu yhteyttä, kuinka uskontokuntia käsitellään mediassa. Esimerkiksi siitä, että Kaikki synnit -tv-sarjassa vanhoillislestadiolaisia ei yhteydenottajan mielestä käsitellä yhdenvertaisesti, Stenman sanoo.

Yhdenvertaisuusvaltuutettu on oikeusministeriön yhteydessä toimiva itsenäinen ja riippumaton viranomainen. Se voi tehdä saamiensa yhteydenottojen perusteella selvityspyynnön ja ottaa yhteyttä osapuoliin. Tarvittaessa yhdenvertaisuusvaltuutettu voi tuoda asian yh­den­ver­tai­suus- ja tasa-ar­vo­lauta­kun­nan ratkaistavaksi. Stenmanin mukaan uskontoa tai vakaumusta koskevia asioita ei ole muutamaan vuoteen viety lautakuntaan.

Uskontoa ja vakaumusta koskevat yhteydenotot ovat pysyneet viime vuosina samalla tasolla. 2018 niitä oli 35 ja vuotta myöhemmin 37. Viime vuonna yhteydenotoista 13 oli sellaisia, joissa vastapuolena oli kunta, eli kunnan katsottiin rikkoneen yhdenvertaisuutta.

Alkuperä yleisin syy yhteydenottoihin

Viime vuonna yleisin syy ottaa yhteyttä yhdenvertaisuusvaltuutettuun oli alkuperä. Siihen liittyvät yhteydenotot koskivat esimerkiksi syrjivää kohtelua palveluissa, syrjiviä asiakaspalvelun ohjeita, vartijoiden syrjivää toimintaa sekä syrjintää asuntomarkkinoilla.

Toiseksi yleisin syrjintäperuste oli vammaisuus, johon liittyvät yhteydenotot koskivat muun muassa taksikuljetuksia, avustajan saamista, esteettömyyttä, kohtuullisia mukautuksia ja koulukuljetuspäätöksiä.

Terveydentilaan, kansalaisuuteen ja kieleen liittyvät yhteydenotot kasvoivat vuonna 2020. Yhteydenotot syrjinnästä seksuaalisen suuntautumisen perusteella ovat olleet vuositasolla vähäisiä, mutta myös niiden määrä on kasvanut viime vuosina.

***

Seuraa Kotimaata
Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Yhdenvertaisuusvaltuutettu sai viime vuonna 34 yhteydenottoa, jotka koskivat uskontoa tai vakaumusta

Edellinen artikkeliKolumni: Voisimmeko kohdella lapsiamme niin kuin kohtelemme ikäihmisiämme?
Seuraava artikkeliPääkirjoitus: Paavin rukous muslimijohtajien kanssa oli tärkeää ympäri maailman

Ei näytettäviä viestejä