Vuokrasopimus kieltää Luther-säätiöltä ”sakramentin” vieton

kaksi_mukia205

Puutetta voidaan pitää isonakin, sillä Itä-Suomen yliopiston käytännöllisen teologian professori Paavo Kettunen on puolivakavissaan verrannut kirkkokahveja jopa sakramentteihin (kaste ja ehtoollinen).

Kahvin puuttumisen taustalla on se, että Luther-säätiön Pietarsaaren jumalanpalvelusyhteisö St. Jakobs församling kokoontuu paikallisen adventtikirkon tiloissa. Säätiön lehden Pyhäkön Lampun mukaan ehto kahvittomuudesta on kirjattu jopa vuokrasopimukseen.

Kahvittomuuden taustalla on adventistien terveelliset elintavat. Adventtikirkossa suositellaan pidättäytymistä keskushermostoa kiihottavista ja muista elimistöä ei-luonnollisella tavalla kiihottavista aineista. Näitä ovat esimerkiksi alkoholi, tupakka ja kahvi. Sen sijaan teen juontiin suhtaudutaan kahviin verrattuna myönteisemmin suositellen kuitenkin tiettyjä tee-laatuja, joiden katsotaan tukeva ihmisten terveyttä, kuten vihreä tee.

St. Jakobs församlingin hallituksen puheenjohtaja Roger Pettersson kertoo, että paikallisen adventtikirkon yhteydessä olevassa ravintolassa on tarjolla joitakin teelaatuja. Ainakin hän itse on nauttinut teetä jumalanpalveluksen jälkeen.

- Kunnioitamme adventtikirkon toivetta. Olemme tyytyväisiä, että saamme vuokrata tilan, ja tee maistuu ihan hyvin, Pettersson sanoo.

Luther-säätiön dekaanin Esko Murron mukaan säätiön jumalanpalvelusyhteisöjä kokoontuu Suomessa jopa parissakymmenessä eri adventtikirkossa. Murron mukaan useimmiten kirkoissa vietetään myös kirkkokahvit. Hän painottaa, että kirkon käyttötavoista neuvotellaan aina paikallisesti.

- Kirkkokahvin merkitys meidän toiminnassa on se, että ihmisillä on mahdollisuus jumalanpalveluksen jälkeen jäädä tutustumaan toisiinsa. Se on seurakunnan rakentumisen kannalta tärkeä asia. St Jakobs kyllä pysyy järjestämään sosiaalisen tutustumismahdollisuuden, vaikka he eivät tarjoaisi kahvia.

Lue myös: Häpeätutkija nostaa kirkkokahvit miltei sakramentin asemaan