Vuokko Piekkala: Kirkon kannattaisi ottaa oppia työmarkkinaneuvotteluista kompromissien teossa

Kirkon työmarkkinajohtaja Vuokko Piekkala valittiin valtakunnansovittelijaksi. Nelivuotinen virkakausi alkaa elokuun 6. päivä. Sovittelijan tehtävänä on sovitella työriitoja ja edistää työnantajien ja palkansaajien välisiä suhteita.

Mitä etua kokemuksestasi kirkon työmarkkinajohtajana on valtakunnansovittelijan työssä?

– Kirkon työmarkkinajohtaja on mukana työmarkkinatyössä kuten neuvottelutoiminnassa ja lainsäädännön valmistelussa. Työ on samanlaista työtä kuin työmarkkinatoimijoiden työ muuallakin on. Perinteisesti kirkon työmarkkinalaitoksen edunvalvonnassa pyritään olemaan ennemmin rakentavia kuin hajottavia.

Mikä kiistojen ratkaisussa on keskeistä?

– Kuunteleminen on tärkeintä. Ensin pitää yrittää selvittää, mitkä ovat eri osapuolten tavoitteet. Niistä pyritään rakentamaan ratkaisu, joka käy kaikille.

– Joskus näkee esityksiä, joista tietää heti, etteivät ne tule menemään läpi. Jos aika ei ole valmis, ei kannata yrittää. On turha takoa rautaa, joka ei ole kuuma.

Minkälaisia terveisiä haluaisit lähettää kirkolle?

– Kirkon keskusteluissa esimerkiksi avioliitosta ja rakennemuutoksesta kannattaisi ottaa oppia työmarkkinatoiminnan neuvotteluista. Siellä yritetään selvittää eri näkemykset, katsoa, mitkä tavoitteet ovat ja tehdä kompromissi. Tämä johtuu siitä, että työmarkkinapuolella on pakko tehdä sopimus. Kukaan ei voi yksipuolisesti sanella lopputulosta. Sellainen, että omista tavoitteista ei tingitä ollenkaan, ei toimi. Pitää hakea yhteinen nimittäjä.

Valtakunnansovittelijan nelivuotinen kausi alkaa elokuussa. Miten vietät kesälomaa ennen sitä?

– Pesen lomalla ikkunoita ja teen muita sellaisia kotihommia, jotka ovat jääneet muulloin tekemättä. Jossain välissä yritän tehdä myös jotain ihan muuta. Meillä on ollut tapana käydä kesällä Ruotsissa. Saatamme käydä myös sup-lautailemassa.

Kuva: Jani Laukkanen

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.