Vulpiuksen passio keräsi runsaasti kuulijoita


Kuninkaantien muusikot 420

Melchior Vulpiuksen 400 vuotta sitten säveltämä Matteus-passio palasi hiljaisella viikolla alkulähteilleen Turun tuomiokirkkoon Kuninkaantien muusikot -kokoonpanon esittämänä. Tämän lisäksi se esitettiin  Loimaalla, Nousiaisissa, Turussa ja Salon Perniössä pidettyjen jumalanpalveluksien yhteydessä, joissa se keräsi yli tuhat kuulijaa.  

Vulpiuksen Matteus-passiota on tiettävästi laulettu Turun ”katedraalissa” eli tuomiokirkossa jo vuonna 1672.

– Passio on tiettävästi varhaisin Suomessa koskaan esitetty moniääninen teos. Nuotti kulkeutui jostain syystä Pohjolaan 1600-luvulla ja siitä syntyi Suomen passioperinteen alku, Kuninkaantien muusikot -kokoonpanon intendentti Sami Palsio kertoo.

Palsion mukaan esitys on saanut jo kaksi vierailukutsua Jyväskylän suunnalta. Tiedusteluja on tehty myös Vähäkyrön seurakunnan taholta.

Yksi passion alkuperäisistä nuoteista on Vähäkyrön kirkon arkistossa. Ja kun tiedetään, että passio on esitetty Vaasassa pitkäperjantaina vuonna 1711, toivoisin että se voitaisiin nähdä myös siellä, Palsio toteaa.  

Turun tuomiokirkossa pidetyn jumalanpalveluksen yhteydessä esitetty passio on edelleen nähtävissä Virtuaalikirkossa. Esitys taltioitiin ja lähetetään myöhemmin TV7-kanavan kautta.  

Edellinen artikkeliLapsiasiavaltuutettu: Koulun työrauha ei synny voimakeinoin
Seuraava artikkeliRaahen kirkolle palkinto

Ei näytettäviä viestejä