Voiko kirkkorakennuksen vapauttaa kiinteistöverosta?

Pyhtn_kirkko420

Pyhtään seurakunta anoo 1460-luvulta peräisin olevan Pyhän Henrikin kirkkonsa vapauttamista kiinteistöverosta, kertoo Kymen Sanomat. Hyvä keskustelunavaus! toteaa kirkkohallituksen yliarkkitehti Antti Pihkala Kotimaa24:lle.

Pihkala pitää Pyhtään seurakunnan anomusta täysin perusteltuna.

- Pyhtään kirkko on niin merkittävä, että ehkä vertailu noihin muihin rakennuksiin ei ole edes samasta sarjasta, Pihkala jatkaa.

Hän viittaa muilla rakennuksilla siihen, että Pyhtään seurakunta on vedonnut Pyhtään kunnanhallitukseen muun muassa siksi, että VPK-talo ja seuratalokin on vapautettu kiinteistöverosta. Seurakunta vetoaa myös kirkon raskaisiin ylläpitokustannuksiin.

- Pyhtään seurakunnan kysymys on täysin oikeutettu ja kertoo myös siitä, että seurakunnan rahat ovat tiukalla.

Onko Pyhtään seurakunnassa nyt keksitty ”pyörä”? Eli voisivatko muutkin seurakunnat alkaa anoa vapautuksia kiinteistöverosta? Pihkalan mielestä kyseessä on hyvä keskustelunavaus.

- Tämä on mielenkiintoinen ajatusmalli, en ole tullut ajatelleeksi, Pihkala sanoo.

Hänen tiedossaan ei ole, että kirkkoja olisi vapautettu kiinteistöverosta. Poikkeus voivat kuitenkin olla autiokirkot eli kirkot, joita ei lämmitetä.

Pihkala muistuttaa, että seurakunnat ylläpitävät kulttuurimonumentteja pitkälti omalla kustannuksellaan. Esimerkiksi taideteosten konservoiminen voi maksaa kymmeniätuhansia euroja.

Kirkolle kuitenkin maksetaan yhteisövero-osuutta muun muassa kulttuurihistoriallisten rakennusten ylläpitämisen vuoksi.

Pyhtäällä kunnanhallitus käsittelee asiaa maanantaina.

Kymen Sanomien uutinen