Via Cruciksessa esiintyvä Maria Ylipää: ”Mitä Jeesus ajattelisi nykyisestä kauheasta ilmapiiristä”

Helsingin Via Crucis -pääsiäisvaelluksessa nähdään tänä vuonna Jeesuksen roolissa laulaja ja näyttelijä Maria Ylipää. Myös muissa miehisissä päärooleissa kuten Pietarina ja Herodeksena nähdään nyt naisnäyttelijät.

Miltä tuntuu näytellä Jeesusta?

– Minulla on vahva kristillinen kotikasvatus ja minut on marinoitu lapsena Raamatun lauseissa. Roolityö Jeesuksena antaa mahdollisuuden etsiä omakohtaista suhdetta näihin kysymyksiin. Ristin tie on kristikunnan isoin kertomus, siksi roolissa on erityinen painoarvonsa. Huomaan koko ajan pohtivani, mitä Jeesus ajattelisi nykyisestä kauheasta ilmapiiristä, jossa vihapuhe ja rasismi on julkista, sosiaalinen eriarvoisuus kasvaa, vähemmistöjä saa syrjiä ja heidän oikeuksistaan käydään sotaa.

– Jeesus oli anarkisti, joka hämmensi sekä yhteiskuntaa että uskonnollista yhteisöä. Hän ei hyväksyisi epätasa-arvoa. Olen varma, että hän tarttuisi siihen, että ihmisoikeudet eivät edelleenkään jakaudu tasaisesti ja tasa-arvoinen avioliitto on kirkolle yhä ongelma. Tai että naiset joutuvat edelleen helpommin kiipeliin nostaessaan esiin epäkohtia.

Mitä ajattelet naisnäyttelijöistä miesten rooleissa?

– Se on mahtava idea. Näin esiin nousee uusia näkökulmia ja ihmiset saavat uutta samaistumispintaa hahmoihin. Naiset voisivat näytellä useammin muitakin historian merkittäviä miesrooleja, kuten maailmalla on viime vuosina tehty muun muassa Shakespearen näytelmissä. Kyse on kuitenkin ihmisenä olemisesta.

Mitä Jeesus sinulle merkitsee?

– Tuo kysymys on yhtä intiimi kuin tiedustelisit, milloin harrastin viimeksi seksiä ja kenen kanssa. Olen lapsuudessa ja nuoruudessa traumatisoitunut karismaattisissa piireissä. Suhteeni Jeesukseen on murroksessa.

– Roolityössäni lähden siitä, että Jeesus ei ole vallanhohteessa pölyttynyttä traditiota. Hän oli lihaa ja verta ja aina pienen ja syrjityn puolella. Riippumatta siitä, onko tunnustuksellinen, Jeesuksessa voi nähdä hyvän esimerkin. Hän taisteli intohimoisesti ja palavasti hyvän puolesta ja tunsi tulista vihaa vääryyttä kohtaan. Hän todella omistautui asialleen. Tätä esimerkkiä haluan seurata.

– Aloitettuani valmistautumisen Jeesuksen rooliin mieleeni on ponnahdellut Raamatun jakeita. Ajatellessani nykyistä yhteiskunnallista tilannetta, mielessäni soivat Jeesuksen sanat: ”He eivät tiedä, mitä he tekevät.” Haluaisin kysyä monilta kristityiltä painokkaasti, missä se näkyy, että vapauteen Kristus meidät vapautti.

Paastonaika on alkamassa. Mitä ajattelet siitä?

– Fyysistä työtä tekevänä en voi paastota ruuasta. Mutta olisi hyvä paastota vaikka ruutuajasta, sosiaalisesta mediasta tai sokerin käytöstä. Jäisi aikaa lukemiselle ja elimistö kiittäisi. En ole koskaan tullut toteuttaneeksi paastoa kunnolla.

– Suomi on sääntöyhteiskunta. Minusta ulkokohtaiset pakot ovat perseestä. Tärkeintä on olla totta itselleen ja muille, jolloin on helpompi antaa muidenkin olla vapaasti sitä, mitä he ovat. Myös hengellisten asioiden pitäisi linkittyä arkeen tässä ja nyt sekä siihen, kuinka toisiamme kohtelemme.

Kuva: Emil-Pietari Purovaara. Jeesusta Helsingin Via Crucis -pääsiäistapahtumassa näyttelevä Maria Ylipää haluaisi kysyä kristityiltä, missä näkyy se, että Kristus vapautti meidät vapauteen.

Lue myös:

Pääsiäisnäytelmät ovat kirkon vastaus spektaakkelikulttuuriin

Arkistojuttu: Via Cruciksen Jeesuksena näyttelijä Kai Vaine

Edellinen artikkeliKatolisen kirkon hyväksikäytön vastaisen komitean jäsen erosi – moitti toimia riittämättömiksi
Seuraava artikkeliSadinmaan toimittamista avioliittoon vihkimisistä kantelu tuomiokapituliin

Ei näytettäviä viestejä