Vetoomus seksuaalisen häirinnän kitkemiseksi kirkossa luovutettiin arkkipiispalle – Mäkinen: "Tämä ei jää tähän"

Totuus vapauttaa -kampanja luovutti torstaina kirkolliskokouksessa arkkipiispalle julkilausuman seksuaalisen häirinnän kitkemiseksi kirkossa. Vetoomuksessa oli 649 allekirjoittajaa.

Vetoomuksen luovuttajiin kuului arkkipiispanvaalissa talvella ehdokkaana ollut Heli Inkinen.

Allekirjoittajat esittävät kaikkiin hiippakuntiin verkostoja, joissa kaksi henkilöä, nainen ja mies, toimisivat kirkon nimeäminä ja kouluttamina luottohenkilöinä. Luottohenkilöihin voisivat ottaa yhteyttä seksuaalista häirintää kokeneet kirkon työntekijät, luottamushenkilöt ja seurakuntalaiset. Julkilausumassa todetaan, että Porvoon hiippakunnassa käytäntö on jo olemassa ja Helsingin ja Lapuan hiippakunnissa se on alkamassa.

Lisäksi Totuus vapauttaa -kampanjan ydinryhmä toivoo, että kokonaiskirkko nimeäisi muiden Pohjoismaiden tavoin työntekijän, joka vastaisi tasa-arvoon ja sukupuoleen liittyvistä asioista.

Julkilausumassa todetaan, että myös Luterilainen maailmanliitto rohkaisee jäsenkirkkojaan seksuaalisen väkivallan poistamiseen omasta piiristään.

Arkkipiispa Kari Mäkinen sanoi vastauspuheenvuorossaan, että kampanja on havahduttanut kirkkoa jo nyt. Mäkisen mukaan kampanjaa tarvitaan, jotta syvälle rakenteisiin piiloutuva väkivalta tulee näkyväksi.

– Älkää olko hiljaa, tämä ei jää tähän, arkkipiispa sanoi.

Kuva: Freija Özcan. Monika Pensar, Heli Inkinen, Katri Kuusikallio ja Raija Korhonen luovuttivat julkilausuman arkkipiispa Kari Mäkiselle.

Lue myös:

Kirkkoherra kyseli seksiasennoista – verkkosivusto kerää kertomuksia häirinnästä kirkossa

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.