Venäjän uskonnolliset johtajat Kremlin tueksi Turkkia vastaan

Turkin ja Venäjän välille kehkeytynyt kriisi venäläiskoneen alas ampumisesta Turkin ja Syyrian rajalla saa nyt mukaansa myös Venäjän uskonnollisia johtajia.

Uutistoimisto Inter-Faxin mukaan Venäjän ortodoksisen kirkon korkea-arvoinen delegaatio on perunut Turkkiin suuntautuvan vierailunsa. Keskiviikkona alkavaksi tarkoitetun vierailun delegaatiota olisi johtanut Moskovan patriarkaatin ulkoasiain johtaja, metropoliitta Hilarion. Vierailulla olisi tavattu Turkin uskontoviranomaisia sekä Konstantinopolin ekumeeninen patriarkka Bartolomeos I.

Venäjän ortodoksinen kirkko on aikaisemmin luonnehtinut Syyriassa käytävää sotaa Venäjän näkökulmasta "pyhäksi sodaksi". Syyria on ollut historiallisesti idän kirkon tärkeää aluetta.

Syyrian ja Turkin rajalla tapahtunut episodi on nopeasti huonontanut Turkin ja Venäjän välisiä suhteita.

Kremlin diplomaattisen ärtymyksen tueksi on tullut myös Venäjän muslimien hengellisen keskusneuvoston puheenjohtaja Talgat Tajuddin. Inter-Faxin mukaan Tajuddin on vaatinut Turkilta anteeksipyyntöä tapahtuneesta.

Julkilausumassaan hän luonnehti Turkin tekoa kansainvälisen lain rikkomiseksi ja iskuksi Venäjän kansan hyvää tahtoa kohtaan. Tajuddin piti lausunnossaan koko Lähi-idän rauhan rikkoutumista Yhdysvaltojen hyökkäyksen ja muiden maiden "roistoliittoutuman" syynä. Venäläiset lentäjät ovat Tajuddinin mukaan "Venäjän sankareita".