Venäjän presidentti Putin ratkoi ortodoksisena jouluna teodikean ongelmaa

XAZ107; Russian President Vladimir Putin, center, attends the Orthodox Christmas mass at the Saint Nikolai Church on Lipno Island in the Msta River, outside Veliky Novgorod, Russia, late Wednesday, Jan. 6, 2021. Orthodox Christians celebrate Christmas on Jan. 7, in accordance with the Julian calendar. (Mikhail Klimentyev/Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP) AP / LEHTIKUVA / MIKHAIL KLIMENTYEV

Venäjän federaation presidentti Vladimir Putin osallistui Venäjän ortodoksisen kirkon jouluyön jumalanpalvelukseen Novgorodin lähellä Ilmajärven saaressa sijaitsevassa Pyhän Nikolauksen kirkossa viime viikolla.

Palveluksen jälkeen hän vastasi nimeämättömän journalistin kysymykseen siitä, miettiikö presidentti koskaan sitä, miksi epämiellyttäviä tai raskaita asioita tapahtuu. Asiasta kertoo Kremlin verkkosivusto.

Putin vastasi, että kysymys pitäisi oikeastaan osoittaa pappismiehelle täydellisemmän ja laajemman vastauksen saamiseksi.

– Minä voin vastata vain maallikkona. Jumalan rakkaus ihmistä kohtaan ei ole siinä, että hän lupaisi meille kaikki pyyntömme ja toiveemme. Pikemminkin rakkaus on siinä, että Hän sallii meidän rukoilla Häntä ja toivoa itsellemme parasta, Putin totesi.

Hän jatkoi viitaten odotukseen.

– Tämä toivo ja ajoittain ihmeen odottaminen on se tähti, joka valaisee meidän elämämme matkaa ja tukee meitä sen raskaimmissakin vaiheissa.

Teologiassa kärsimyksen ongelmaa on kutsuttu teodikea-ongelmaksi. Sen ytimessä on kysymys siitä, miksi pahoja asioita tapahtuu, jos Jumala on hyvä ja kaikkivaltias. Teodikean ongelmaan ei ole olemassa tyhjentävää tai kiistatonta vastausta.

Presidentti Putin lähetti venäläisille myös joulutervehdyksen. Siinä hän luonnehti joulujuhlan valaisevan maailmaa rakkauden ja hyvyyden valolla, antamalla iloa ja toivoa miljoonille ihmisille ja johtavan heitä kohti ajattomia hengellisiä arvoja.

– On ratkaisevaa, että Venäjän ortodoksinen kirkko kuten muutkin kristilliset kirkot keskittyvät jatkuvasti yhteiskunnan moraalisen hyvinvoinnin kysymyksiin vahvistaen perhe-instituutiota ja nuoren sukupolven kasvattamista ja että kirkot vilpittömästi paneutuvat kansallisuuksien ja uskontojen välisen dialogin ylläpitämiseen.

Jouluyön liturgian viettopaikka Pyhän Nikolauksen kirkko on rakennettu alun perin vuonna 1292 sille paikalle, jossa ihmeitätekevä Myran Pyhän Nikolauksen ikoni löydettiin. Kirkko on vanhin säilynyt 1200-luvun mongolihyökkäyksen jälkeen rakennettu kirkko Venäjällä.

Presidentti Vladimir Putin lahjoitti hiljattain restauroidulle Pyhän Nikolauksen kirkolle 1800-luvun tradition mukaisesti valmistetun Jumala Kaikkivaltiaan ikonin.

***

Seuraa Kotimaata
Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Edellinen artikkeliPastori Anna Hälli piispa Mari Leppäsen erityisavustajaksi – arkkihiippakunta palkkasi lisäksi työntekijän seurakuntien taloustueksi
Seuraava artikkeliVäitöstutkija Isto Peltomäki: Suljetuissa yhteisöissä sielunhoito voi olla edelleen tiukkaa hengellistä treenaamista

Ei näytettäviä viestejä