Vapaa-ajattelijoiden kysely: Valtaosa suomalaisista kannattaa et-opetuksen avaamista kaikille

Vapaa-ajattelijoiden liiton teettämässä kyselyssä 79 prosenttia suomalaisista kannattaa sitä, että myös kirkkoon kuuluvat lapset ja nuoret voisivat opiskella uskonnon sijaan elämänkatsomustietoa. Kannatus on liiton mukaan noussut vuonna 2017 tehdyn kyselyn tuloksesta kolme prosenttiyksikköä.

Peruskoulun ja lukion uskonnonopetus on nykyisin pakollista evankelis-luterilaisen ja ortodoksisen kirkon jäsenille. Uskontokuntiin kuulumattomat voivat valita joko elämänkatsomustiedon tai uskonnon.

Elämänkatsomustiedon opiskelun avaamista kannatti kyselyssä enemmistö maan kaikilla alueilla, kaikissa ikä- ja ammattiryhmissä ja kaikilla koulutustasoilla. Mahdollisuutta tukee myös kaikkien puolueiden kannattajien enemmistö kristillisdemokraatteja lukuun ottamatta.

Ikäryhmistä opetuksen avaamista kannattivat eniten 15–24-vuotiaat, joista 86 prosenttia oli asian kannalla. Myös 35–49-vuotiaissa kannatus oli yli 80 prosenttia.

Alueellisesti avaamisen kannatus oli suurinta pääkaupunkiseudulla, missä sitä puolsi 88 prosenttia vastaajista. Myös pienissä kaupungeissa ja maalaiskunnissa elämänkatsomustiedon opiskelun mahdollistamista kaikille kannatti 74 prosenttia vastaajista.

Taloustutkimus teki kyselyn Vapaa-ajattelijain liiton toimeksiannosta 10.–18.8.2020. Vastaajia oli 1 003. Tulokset painotettiin iän, sukupuolen ja asuinpaikan mukaan väestötilastoja vastaaviksi. Virhemarginaali on noin kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Kyselyssä käytetty kysymys kuului: ”Peruskoulun ja lukion uskonnonopetus on nykyisin pakollista evankelis-luterilaisen ja ortodoksisen kirkon jäsenille. Uskontokuntiin kuulumattomat voivat valita joko elämänkatsomustiedon tai uskonnon. Peruskoulussa valinnan tekevät oppilaiden huoltajat, lukiossa opiskelija itse. Kannatatteko sitä, että myös kirkkoon kuuluvat oppilaat voisivat opiskella elämänkatsomustietoa uskonnonopetuksen sijasta?”

Kuva: Matti Pirhonen

Lue myös:

Opetusministeri Li Andersson avaisi elämänkatsomustiedon opetuksen kaikille halukkaille

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Edellinen artikkeliPääkirjoitus: Maskisuositus haastaa kansalaismoraalin
Seuraava artikkeliKaisa Huhtala virallisesti ehdolle Turun arkkihiippakunnan piispanvaaliin

Ei näytettäviä viestejä