Vapaa-ajattelijat päivittivät tavoitteensa – kansankirkkojen asema purettava ja Suomi sekulaariksi

Vapaa-ajattelijat ovat hyväksyneet liittokokouksessaan strategiset tavoitteensa vuosille 2017–2020. Vapaa-ajattelijain liitto kokoontui viime viikonvaihteessa Oulussa.

Liiton toiminta-ajatuksena on olla ”uskonnottomien edunvalvonta-, ihmisoikeus- ja kulttuurijärjestö, joka myös edistää tiedepohjaista maailmankuvaa ja humanistista etiikkaa”.

Liiton tavoittelema Suomi on sekulaari valtio ja yhteiskunta. Tähän pääsemiseksi on viisi strategista päätavoitetta:

Ensinnäkin Vapaa-ajattelijain liiton perustavoitteena on evankelis-luterilaisen kirkon ja ortodoksisen kirkon julkisoikeudellisen erityisaseman purkaminen. Toisena perustavoitteena on uskonnonopetuksen lopettaminen peruskoulussa, lukiossa ja varhaiskasvatuksessa.

Kolmanneksi vapaa-ajattelijat ilmoittavat tukevansa monipuolisen sekulaarin kulttuurin, taiteen ja liikunnan kehittämistä. Tähän liittyy erityisesti hautaustoimen ja krematoriotoiminnan muuttaminen tunnustuksettomaksi poistamalla ”kirkkojen monopoliasema”.

Neljäntenä tavoitteena on tukea tieteeseen pohjautuvan maailmankuvan ja rationaalisen ajattelun vahvistumista oppilaitoksissa. Liiton kirjauksen mukaan Suomessa ei esimerkiksi tarvita julkisen vallan tukemia uskonnollisia kouluja.

Viidentenä päätavoitteena on humanistinen etiikan ja elämänkatsomuksen edistäminen. Vapaa-ajattelijat haluavat painottaa, että väitteet uskonnoista moraalin lähteinä ja perustana ovat virheellisiä.

”Ihmisoikeussopimukset, perusoikeudet sekä demokraattisesti säädettyihin lakeihin perustuva yhteiskunta on sekulaarin ajattelun ja kulttuurin tulosta. Vanhoihin uskontosidonnaisiin dogmeihin perustuva käyttäytymisen kontrolli aiheuttaa ihmisille merkittävää haittaa ja hyvinvointivajetta. Seksuaalisuuteen ja lisääntymisterveyteen liittyvät uskonnollisperusteiset kiellot, kuten raskauden ehkäisyn ja ehkäisyvalistuksen kielto, ovat pöyristyttäviä esimerkkejä uskontosidonnaisuuden haitallisuudesta”, strategiassa todetaan.

Kuva: Olli Seppälä

Lue myös:

Vapaa-ajattelijain liitolle uusi puheenjohtaja

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata digilehden ja printtilehden täältä.

Edellinen artikkeliLähetysseura neuvottelujen jälkeen: Ministeriö haluaa helpottaa alakastisten viisumikäytäntöjä
Seuraava artikkeliOulun hiippakunnan tuomiokapitulin päätöksiä

Ei näytettäviä viestejä