Vanhoillislestadiolaiset äänestivät rukouksen puolesta

Kaikki vanhoillislestadiolaiset kirkolliskokousedustajat äänestivät sen puolesta, että piispainkokous voi laatia pastoraalisen ohjeen rukoukseksi parisuhteen rekisteröineiden kanssa. Monen yllättäneeseen äänestyskäyttäytymiseen ovat kiinnittäneet huomiota muun muassa Kotimaa24:n blogistit.

Kotimaan tietojen mukaan vanhoillislestadiolaisia kirkolliskokousedustajia on yhdeksän. Yksi heistä, entinen kansanedustaja Johannes Leppänen perustelee heidän äänestyskäyttäytymistään sillä, että muutoin piispainkokous olisi tehnyt pastoraaliset ohjeet itsenäisesti. Leppänen katsoo, että nyt kirkolliskokous on voinut rajata ja sanoa sanansa rukousohjeisiin. Erityisen tärkeänä ja äänestyskantaan vaikuttaneena hän pitää sitä, että kirkon työntekijöille tulee nyt omantunnonvapaus valita, rukoileeko vai ei. Tosin jo piispainkokous oli vapaaehtoisuuden kannalla.

- Pidämme tätä elämänmuotoa, rekisteröityä parisuhdetta ja homouden toteuttamista edelleenkin syntinä. Käsitys asian ytimestä ei ole muuttunut, Leppänen sanoo.

Hän myöntää, että äänestyskäyttäytymisestä on tullut vanhoillislestadiolaiselta kentältä palautetta.

- Asiasta on keskusteltu paljonkin. Se hämmentää.

Hän itse pitää päätöstä vaikeimpana koko kirkolliskokousurallaan. Vanhoillislestadiolaiset kirkolliskokousedustajat olivat keskustelleet asiasta kokouksessa yhdessä, mikä on Leppäsen mukaan hyvin poikkeuksellista. Yhteistä äänestyspäätöstä he eivät kuitenkaan tehneet.