Valamon ystävät lisää julkaisu­toimintaansa – tarjolla uusinta­painoksia, ehkä myös uutuuksia

Kuva: Olli Seppälä

Valamon Ystävät ry aloittaa ortodoksisten kirjojen kustantamisen. Yhdistys keskittyy julkaisemaan uusintapainoksia loppuunmyydyistä, mutta yhä kysytyistä teoksista, esimerkiksi pyhien isien opetuksista ja ortodoksisista nykyklassikoista. Myös uudet nimikkeet ja äänikirjat ovat tulevaisuudessa mahdollisia, sanotaan yhdistyksen tiedotteessa.

Tämän vuoden kesällä julkaistaan uusintapainos teoksesta Minun Valamoni, tarinoita luostarista, jonka ovat toimittaneet Annina Holmberg, Olli Löytty ja Taina West. Kirjassa eri alojen tekijät pohtivat suhdettaan Valamoon, ja tärkeässä osassa ovat myös tavat ja tarinat.

Kustannustoimintaa varten on perustettu julkaisuneuvosto, jonka jäseniä ovat kirjailija ja käsikirjoittaja Annina Holmberg, professori, kirjailija ja pappismunkki Serafim Seppälä sekä toimittaja ja tietokirjailija Maria Roiha.

Myös yhdistyksen julkaisema Valamon ystävä -lehti on uudistunut. Jatkossa se on aikakauslehden kokoinen, noin 64-sivuinen ja ilmestyy kerran vuodessa. Lehden sisältöä ovat ortodoksisen teologian ja kulttuurin esittely, ikonimaalaus sekä henkilöhaastattelut, unohtamatta lehden ydinaluetta eli luostaritietoutta.

– Ortodoksinen lehtikenttä on kutistunut lakkautusten myötä ja luonut tarvetta laadukkaalle hengelliselle sisällölle. Valamon ystävä -lehden on luontevaa vastata tähän tarpeeseen, sillä Valamon luostari on ortodoksisen uskonelämän ja kulttuurin keskus, päätoimittaja Annina Holmberg perustelee.

Valamon Ystävät ry on perustettu 1973. Se tukee luostarin rakennus- ja hoitokustannuksia ja hankintoja, edistää luostaritradition tuntemusta ja järjestää tapahtumia. Yhdistyksen julkaisutoiminnan suurhanke oli Filokalia eli Kokoelma pyhien kilvoittelijaisien kirjoituksia. Sen ensimmäinen osa ilmestyi 1980-luvulla, neljäs osa 2000-luvun alussa.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.