Valamon ristiriitojen käsittely toi palkinnon ortodoksilehdelle

LAATULEHTIPALKINTO420

Laaja juttupaketti, jossa käsiteltiin Valamon luostarin julkisuuteen nousseita ristiriitoja, toi ortodoksiselle Analogi-lehdelle Laatupalkinnon. Palkinnon valinnut filosofi, kirjailija Jukka Relander arvioi Analogin juttupaketin esimerkilliseksi siitä, miten yhteisön sisäisiä ongelmia voi ja tulee käsitellä journalistisesti yhteisön omassa julkaisussa.

Analogin päätoimittaja Kari M. Räntilä kirjoitti yhdessä Mikko Juneksen kanssa luostarin ongelmista 11-sivuisen juttupaketin, jossa jokainen asiaan osallinen sai sanoa sanansa. Valamon johtamis- ja talousongelmat kärjistyivät viime vuoden lopulla irtisanomisiin, julkisiin kannanottoihin irtisanottujen puolesta tai heitä vastaan sekä lopulta jopa lähestymiskieltoon.

– Lehti ei ottanut itse kantaa tapahtumiin, vaan esitteli näkökulmat tavalla, jossa jokainen osallinen jäi henkiin. Ainut kannanotto oli, että päätoimittaja päätti kertoa ristiriitojen taustat lukijoille. Jutussa ei piilotettu mitään, vaan prosessi avattiin vaihe vaiheelta, Jukka Relander totesi jakaessaan palkintoa tänään Helsingissä.

– Juttu on esimerkki hyvästä journalismista, jossa ongelmia ei hyssytellä vaan kerrotaan niistä rehellisesti. Tämä altistaa myös kritiikille, mutta sen kestäminen kuuluu journalismiin.

Relander totesi, että monen yhteisön houkutus on ylläpitää hymistelevää julkisuuskuvaa, että ”me ollaan aika hyviä, ja huonot ovat jossain piirin ulkopuolella”. Tämä vääristää yhteisöä ja jättää sen jäseniä ahdistukseen, ongelmista kertominen puolestaan vapauttaa.

– Jos annetaan kuva, että ongelmat ovat vain yhteisön ulkopuolella, syyllistytään ’valheelliseen sovitukseen’. Elokuvien happy endit ovat usein sellaisia, Relander totesi.

– Kirkko tekee tätä samaa joskus, jos kaikkeen on aina yksi ja sama vastaus: Jeesus. Vastaus ei ole huono, mutta se edustaa ’valheellista sovitusta’, jos sen avulla ihmisyyteen kuuluvat ristiriidat ja jännitteet lakaistaan maton alle.

Laatulehti-palkinnon saaja valittiin Kotimaa-yhtiöiden kustantamista yli 30 kirkollisen alan lehdestä vuotuisessa, kaksipäiväisessä seminaarissa Helsingissä.