Väärnin pappilan tueksi voi nyt ostaa osakkeita

Lapinlahdella sijaitseva Väärnin pappila järjestää osakeannin, joka jatkuu elokuuhun. Osakkaille ei ole luvassa taloudellista hyötyä, vaan osallisuutta savolaisen kulttuuriperinnön hoitamistyöhön ja pappilayhteisöön sekä kristillisen perinnön vaalimiseen.

Väärnin pappilassa asui ensimmäinen pappi jo 1770-luvulla. 1830–40 -luvuilla virassa ollut tarmokas pappismies Samuel Kiljander rakennutti nykyisen empiretyylisen pappilarakennuksen. Yksikerroksinen pappila rakennettiin hirrestä luonnonkiviperustalle, ja se valmistui 1839. Pappilan pihapiirissä sijaitsee myös kirjailija Juhani Ahon synnyinkoti.

Seurakunta myi valtavan peruskorjauksen vaatineen pappilan toukokuussa 2006 Minna Kettuselle ja Jarkka Rissaselle. Väärnin Pappila on nykyään osakeyhtiömuotoinen yritys, ja siellä järjestetään muun muassa erilaisia kulttuuritapahtumia. Tähän saakka yhtiö on pystynyt hoitamaan Pappilan kunnostamiseksi otettua pankkilainaa jotakuinkin suunnitelmien mukaisesti. Alkusaldoltaan laina oli yli puoli miljoonaa euroa. Osakeannin ansiosta lainaan tehdään nyt ylimääräinen lyhennys.

Osakkeiden merkitsijät pääsevät yhtiökokouksen lisäksi osallistumaan ystävineen pappilan emännän ja isännän Kettusen ja Rissasen järjestämiin konsertteihin, joihin liittyy pappilan esittelyä.

Kuva: Lapinlahden seurakunnan arkisto. Väärnin pappila ja kappalainen Aron Pakasmaa perheineen noin vuonna 1910.