Uusi yhteistyökuvio: Sleyltä ja Viron kirkolta lähetystyöntekijät Myanmariin

Suomen Luterilainen Evankeliumiyhdistys (Sley) alkaa lähettää ensi kertaa lähetystyöntekijöitä yhteistyössä Viron kiskon kanssa. Sley ja Viron kirkko lähettävät syksyllä suomalais-virolaisen lähettipariskunnan Myanmariin.

Sleyn lähetysjohtaja Ville Auvinen on asiasta innoissaan.

– Tämä yhteistyö tuntuu ainakin tässä kohtaa hirveän hyvältä ratkaisulta. Me olemme iloisia, ja Viron kirkon lähetyskeskuksessa ollaan iloisia.

Auvisen mukaan Viron kirkon tuki on paikoin taloudellista, kuten nimikkoseurakuntien etsimistä ja tukirenkaan luomista, mutta pääosin hengellistä. Tällä haavaa Sleyn työssä Virossa toimiva lähettipariskunta aloittaa työnsä syyskuussa kieliopinnoilla. Lähettipariskunta toimii Myanmarissa Suomen ja Viron evankelis-luterilaisten kirkkojen edustajina, ja heidät lähettävänä järjestönä on Sley.

Viron luterilaisella kirkolla ei ole lähetysjärjestöjä, ja lähetystyöhön panostetaan kirkossa verraten vähän.

Sleyn lähetystyön painotukset muuttuvat

Sleyn lähetystyö Myanmarissa painottuu asiantuntijatehtäviin, Auvinen kertoo. Lähetystyöntekijät kouluttavat ja konsultoivat seurakuntia. Perusseurakuntatyö on paikallisten käsissä.

Myanmariin elokuussa suuntaava Joona Toivanen kertoo odottavansa puolisonsa Helenen kanssa tutustumista uuteen kulttuuriin ja jännittävänsä eniten burman kielen opintoja. Lähetin arjessa tärkeintä on aluksi kieliopintojen lisäksi uusien ystävyyssuhteiden luominen ja verkostoituminen. Toivasen mukaan kulttuuriin perehtyminen vie oman aikansa.

– Elämämme muuttuu täysin. Meidän tulee oppia elämään uuden kulttuurin ehdoilla, valmistamaan ruokaa uusista raaka-aineista uudella tavalla, elämään uudessa ilmastossa ja tottumaan uuteen elämän- ja työrytmiin, Toivanen kertoo.

Uusien työntekijöiden lähtö Myanmariin heijastelee muutosta Sleyn lähetystyön painotuksissa. Sleyllä on ollut Myanmarissa vuodesta 2017 lähettipariskunta, joka jatkaa työtään eläkkeelle jäämisen jälkeen projektityöntekijöinä. Nyt työ Myanmarissa vakiintuu, Auvinen toteaa.

– Strategianamme on, että menemme sinne, missä kristittyjä on vähän. Myanmar on lähetyskenttänä keskeinen. Se on vahvasti buddhalainen maa, missä on vähän kristittyjä.

Auvisen mukaan tilanne on samankaltainen myös Suomen lähimaiden sisarkirkoissa, kuten Virossa ja Inkerissä, missä Sleyllä on lähettejä. Hän arvioi, että Sleyn panostus saattaa pienentyä Afrikan maissa, joissa kristittyjä on jo paljon.

Kuva: Anna-Kaisa Takaki / Suomen Luterilainen Evankeliumiyhdistys. Suomen Luterilainen Evankeliumiyhdistys tekee lähetystyötä Myanmarissa. Siihen kuuluu muun muassa paikallisen teologisen instituutin tukeminen.

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Edellinen artikkeliSuomeen suunnitteilla valtiollinen uskontoasioiden neuvottelukunta – ”Riippuu tulevasta hallituksesta”
Seuraava artikkeliThe Guardian: Kuolemantuomiosta vapautettu pakistanilainen kristitty Asia Bibi pakeni Kanadaan

Ei näytettäviä viestejä