USKOT-foorumi: Laista piittaamaton toiminta katsomusopetuksen järjestämisessä on lisääntynyt

Kuva: USKOT-foorumin logo

Uskontojen yhteistyötä edistävä USKOT-foorumi on julkaissut oppaan perusopetuksen katsomusaineiden opetuksen tueksi. Oppaan tarkoituksena on antaa niin viranhaltijoille kuin huoltajille tietoa siitä, miten katsomusaineiden opetus on lain mukaan järjestettävä.

Opas yhdenvertaisuuden edistämiseen perusopetuksessa erityisesti silmällä pitäen katsomusopetusta on ladattavissa tästä. Oppaan ovat kirjoittaneet varatuomari Atik Ali, Suomen ortodoksisen kirkon kirkkopalvelujen koordinaattori Sirpa Okulov ja virka-apulaisrehtori Suaad Onniselkä.

USKOT-foorumin puheenjohtaja Yaron Nadbornik totesi julkistamistilaisuudessa, että foorumi haluaa pitää huolta lapsen oikeudesta omaan uskontoon ja vakaumukseen ja sen mukaisen kasvatuksen ja uskonnonopetuksen saamiseen.

– Tietoomme on tullut useita tapauksia, joissa oppilaan oikeuksia on loukattu, Nadbornik sanoi.

Sirpa Okulovin mukaan aiemmin riitti, kun laittoi katsomusopetuksen epäkohdista kouluun viestiä lakipykälien kera.

– Laista piittaamaton toiminta on lisääntynyt. Se on uusi piirre, Okulov totesi.

Suaad Onniselän mukaan perusopetuksen organisaatiossa on tapahtumassa sukupolvenvaihdos ja syyt, joiden vuoksi nykyisessä katsomusopetusjärjestelmässä ollaan, alkavat unohtua.

– Oppaan on tarkoitus muistuttaa, mihin kansainvälisiin sopimuksiin ja sitä kautta arvoihin meidän säädöksemme ja asetuksemme perustuvat, Onniselkä sanoi.

Atik Alin mukaan nyt julkaistu opas antaa perustiedot kansallisista ja kansainvälisistä oikeussuojatoimista. Hän korosti kuitenkin, että myös juristin apu on tarpeen kanteluita ja oikaisupyyntöjä laadittaessa.

Julkistamistilaisuuteen osallistui videopuhelun välityksellä myös eduskunnan sivistysvaliokunnan puheenjohtaja Paula Risikko, joka kiitteli oppaan laaja-alaista laadintaa.

– Pidän tärkeänä, että tästä keskustellaan koska on osa yleissivistystä ymmärtää uskontoa. Ymmärtämällä luodaan siltoja yhteistyöhön. Sitä tarvitaan Suomessa paljon, Risikko totesi.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä