Uskonnollisia viharikoksia ilmoitettiin poliisille vähemmän

Poliisiammattikorkeakoulun tuoreen tutkimuksen mukaan poliisi sai viime vuonna tietoonsa viharikoksia edellisvuotta vähemmän. Myös uskonnollisista viharikoksista tehdyt rikosilmoitukset vähenivät.

Viharikoksina pidetään rikoksia, joiden motiivina ovat ennakkoluulot tai vihamielisyys uhrin etnistä taustaa, uskonnollista vakaumusta, seksuaalista suuntautumista tai vammaisuutta kohtaan.

Poliisi kirjasi vuonna 2010 viharikoksia 860 kappaletta, kun vuonna 2009 luku oli 1007. Näistä uskonnollisista viharikoksia oli viime vuonna 52 tapausta ja edellisenä vuonna 83 kappaletta.

– Uskonnollisuuteen perustuvista tapauksista suurin osa on sanallisia rikoksia, kuten loukkauksia, uhkauksia ja häirintää, kertoo tutkija Jenni Niemi.

Niemen mukaan kahden tai kolmen vuoden päästä tiedetään paremmin, onko viharikosten määrä todella lähtenyt laskuun vai onko kyse yhden vuoden luvuista. Lukuihin vaikuttaa se, kuinka hanakasti tapauksista ilmoitetaan poliisille – kaikki viharikokset eivät tule poliisin tietoon koskaan.