”Urheilu ehkäisee syrjäytymistä ja radikalisoitumista”

Maaliskuussa Yle Urheilussa kerrottiin Kirkon Ulkomaanavun Peace United -kampanjasta sekä Syyrian pakolaisnuorten sirkuskoulusta Zaatrin pakolaisleirillä Jordaniassa. Toimittaja Kaj Kunnas vastasi Kotimaan kysymyksiin.

Peace United auttaa nuoria pelaamaan jalkapalloa pakolaisleirillä ja toimii rauhan puolesta syrjintää vastaan. Miksi Yle lähti Kirkon Ulkomaan-
avun kumppaniksi?

– Yle Urheilu ja minä olimme heti valmiit, kun Kirkon Ulkomaanavusta esitettiin ideaa. Verovaroin ylläpidetyn Yleisradion tuleekin olla kaikkein avarakatseisin ja ennakkoluulottomin media. Meitä ohjaavat vain verovarat ja sisäiset ohjelmakriteerit.

Peace Unitedin tavoite on syrjäytymisen ehkäisy, heikompien tukeminen, rauhan rakentaminen ja vastakkainasettelun lopettaminen kulttuurien ja uskontojen välillä. Miten urheilu liittyy tähän?

– Urheilu yhdistää kansoja. Joukkueissa, joissa pelaa eri maista tulleita henkilöitä, kansallisuudet unohtuvat. Siellä ei ole eri ihonvärejä, kulttuureja tai uskontoja. On vain pelaajia ja heidän joukkueensa. Urheilu tuo onnistumisen kokemuksia ja ystäviä sekä nostaa itsetuntoa. Se on halvimpia keinoja tukea pakolaisia ja ehkäistä radikalisoitumista. Kun urheilee, unohtaa kaiken muun, myös sodan traumat. Se tuottaa hyvää oloa, jolla voi olla iso merkitys.

Kävit Zaatrin pakolaisleirillä Syyriassa. Mitä reissusta jäi käteen?

– Teimme Yle Urheiluun neljä inserttiä aiheesta, kutsuimme studioon urheilijoita ja yhteiskunnallisia vaikuttajia keskustelemaan pakolaiskysymyksestä. Lisäksi teimme aiheesta 19 nettijuttua. Peace United kokoaa nuorten joukkueita pakolaisleirillä, jossa pelataan jalkapalloa koko ajan. Lisäksi se on henkinen joukkue kaikille suomalaisille, jotka haluavat ehkäistä syrjäytymistä. On hienoa, että siihen on lähtenyt urheilijoita, kuten Aki Riihilahti ja Laura Österberg, sekä muita vaikuttajia, kuten piispa Irja Askola.

Millaista palautetta ohjelmista tuli?

– Yleensä saamastani palautteesta 70 prosenttia on myönteistä ja 30 kielteistä. Vaikka katsojat eivät odottaneet Urheiluviikonlopussa pakolaisohjelmia, palaute oli silti normaalia myönteisempi. Jos Aki Riihilahti puhuu pakolaisuudesta, sitä kuunnellaan paremmin kuin poliitikon puhetta. Katsojien huippulukema lauantaina oli 615 000 ja sunnuntaina 778 000 henkeä.

Lue lisää tänään torstaina 9. huhtikuuta ilmestyvästä Kotimaa-lehdestä.

Kuva: Matti Karppinen

Edellinen artikkeliSoramies: Kapitulin päätös ei yllätä
Seuraava artikkeliMiksi Bartolomeos ei tulekaan Suomeen?

Ei näytettäviä viestejä