Työmarkkinajärjestöt antoivat ohjeistuksen hengellisen työn tekijöiden lisävapaapäivästä

Haapajärven kirkon alttari Kirkkonummella. Kuva: Olli Seppälä

Kirkon virka- ja työehtosopimus (KirVESTES) antaa työajattomille hengellisen työn viranhaltijoille ja työntekijöille uuden vapaapäivän. Säännös tuli voimaan elokuun alussa, mutta käytännössä sitä sovelletaan vasta jouluna 2020.

Lisävapaapäivä koskee niitä hengellisen työn tekijöitä, jotka ovat töissä arkipyhinä.

Koska kysessä on kokonaan uusi vapaapäivä, kirkon työmarkkinaosapuolet ovat antaneet asiasta yhteiset ohjeet määräyksen soveltamisesta. Lisäksi virka- ja työehtosopimuksessa arkipyhän käsite ei ole sama kuin kirkkolaissa.

Lisävapaapäivä annetaan ohjeistuksen mukaan kuluvan tai seuraavan kalenterikuukauden aikana eikä sitä korvata rahana. Lisävapaapäivän antaminen edellyttää lisäksi, että työ vastaa olennaisilta osin säännönmukaista työpäivää.

Arkipyhiä, joita nyt annettu määräys koskee, ovat niin sanotut kiinteät arkipyhät kuten pitkäperjantai, toinen pääsiäispäivä, helatorstai ja juhannusaatto sekä maanantain ja perjantain välille sijoittuvat niin sanotut liikkuvat arkipyhät eli uudenvuodenpäivä, loppiainen, vapunpäivä, itsenäisyyspäivä, jouluaatto, joulupäivä ja tapaninpäivä.

Ohjeistuksesta voi lukea tarkemmin täältä.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.