Twitterin @God’lle lähetetyt viestit piirtävät nuoren sielunkuvan

Twitterissä viestitään paitsi muiden ihmisten myös ylempien henkiolentojen kanssa.

Käytännöllisen teologian lehtori Johan Bastubacka Helsingin yliopistosta ja informaatiotutkimuksen lehtori Kim Holmberg Åbo Akademista ovat tutkineet, minkälaisia viestejä Twitterin käyttäjät lähettävät nimimerkille @God – siis Jumalalle.

He esittelivät vielä keskeneräisen tutkimuksensa alustavia tuloksia tällä viikolla pääkaupunkiseudun kirkollisille someaktiiveille suunnatussa #Valomerkki2015-tapaamisessa.

Tutkimuksen lähtökohta on hurja:

– Kerromme Googlelle asioita, joita emme kerro puolisoillemme, Holmberg sanoo.

Aineisto kerättiin Twitteristä viime keväänä. Twitter valittiin alustaksi siksi, että se on tutkijoille avoin ja sitä käytetään paljon. Päivittäin Twitterissä lähetetään 500 000 000 viestiä. Kahden viikon aineistonkeruun aikana @God mainittiin yli 3000 kertaa. Kun uudelleentwiittaukset karsittiin pois, jäljelle jäi 1911 twiittiä.

Ivaa ja ylistystä

Minkälaisista asioista Jumalalle sitten twiitataan? Suurin piirtein kaikesta.

Johan Bastubackan ja Kim Holmbergin mukaan @God’lle suunnatut viestit käsittelevät muun muassa ihmissuhteita, seksuaalisuutta, ruokaa ja opintomenestystä. Eniten Jumalalle twiittaavat nuoret.

– Tämä on nuorten ihmisten sielunkuva, joka kokonaisuudesta piirtyy, Bastubacka sanoo.

Viesteissä on pilkkaa ja ivaa mutta toisaalta myös ylistystä ja kiitosta. Bastubackan mukaan viesteistä on toisinaan vaikea päätellä, onko kyseessä pilkallinen kyseenalaistaminen vai aito etsintä.

Yllättävä havainto oli, että valtaosa Jumalalle suunnatuista viesteistä on sävyltään humoristisia. Huumorin keinoin saatetaan kuitenkin käsitellä myös vakavia aiheita.

Oman ryhmänsä muodostavat ne twiitit, joissa toivotaan lottovoittoa tai äkkirikastumista: @God please let me win the lottery tonite, eli @Jumala anna minun voittaa tänään lotossa.

Myös @Allah @Shiva ja @Brahma kiinnostavat

Jumala eli @God ei ole ainoa jumaluus, jolle Twitterissä viestitään. Myös @Satan, @Buddha, @Allah, @Jesus, @Brahma, @Krishna, @Shiva ja @Vishnu saivat kahden viikon aineistonkeruun aikana runsaasti viestejä, yhteensä noin 12 000 kappaletta. Kim Holmbergin ja Johan Bastubackan mielestä kiinnostava jatkotutkimuksen aihe voisi olla, miten eri jumalille suunnatut viestit eroavat toisistaan.

Minkälainen sitten on se @God, jolle twiittejä kirjoitetaan? Bastubackan mukaan se on kirjoittajille läheinen, klassinen, monoteistinen ja kristillissävytteinen Jumala. Jumalalle valitetaan elämästä ja esitetään toivomuksia, häneen turvaudutaan, häntä kiitetään ja ylistetään.

Aivan perinteinen kristinuskon Jumala @God ei kuitenkaan ole. Hän esiintyy ennemmin yhdessä Harry Potterin kuin paavin kanssa.

– @God esiintyy sujuvasti yhdessä muiden uskomusten, uskomusolentojen ja popkulttuurin mielikuvitusolentojen rinnalla, Bastubacka sanoo.

– Institutionaalinen uskonnollisuus loistaa poissaolollaan. Aineistossa on muistaakseni kaksi twiittiä, joissa mainitaan paavi, ja yksi, jossa mainitaan messu.

Edellinen artikkeliKirkon Ulkomaanavun ebola-työhön merkittävä lisärahoitus
Seuraava artikkeliTaidenäyttely: Valo on kommunikaatiota

Ei näytettäviä viestejä