Tv-arvio: Sympaattinen Patrick Tiainen katsoo vaivaantuneena videota, jossa hän puhuu kielillä

Patrick Tiainen on nykyisin hätäkeskuspäivystäjä ja opiskelee lyhytterapeutiksi. Kuva: Yle / Marko Ekström

Muistatko vielä Patrick Tiaisen? Hän oli vuosina 2014–2017 nuori julkkis ja Kokkolaan perustamansa karismaattisen Word of Faith Church Finland -seurakunnan (tunnettiin myös nimellä Uskon Sana, nykyisin WOF-seurakunta) johtaja; iso nimi piireissä, joissa janottiin vahvaa kokemusta uskosta ja Jumalasta.

Tiaisen kiihkeä toiminta katkesi loppuunpalamiseen ja kaapista tulemiseen. Hän myönsi homoseksuaalisuutensa, ja hurskas uskonnollinen kulissi romahti. Tiaisella ei ollut enää paluutta karismaattisiin piireihin.

***

Ylen viime syksynä tehdyssä Taivaallista menoa -sarjan jaksossa tavataan itselleen uuden identiteetin löytänyt Patrick Tiainen. Hanna Klingenbergin toimittamassa 27-minuuttisessa ohjelmassa entinen uskontojulkkis istuu pääasiassa omakotitalonsa olohuoneessa ja puutarhassa. Hän sanoo kohtaavansa nyt oman yksinäisyyteensä, joka on kuin helvetti.

Tiainen katselee itseään puhumassa, laulamassa kielillä ja profetoimassa. Hän sanoo, että päällimmäisenä on suru kaikesta. Tiaisen mukaan seurakunnassa tehtiin kuitenkin silloin se, mitä pidettiin oikeana. He kokivat olevansa osa jotain suurempaa.

Klingenbergin haastattelema Tiainen on sympaattisen ja rehellisen oloinen. Hän kouluttautui hätäkeskuspäivystäjäksi ja opiskelee nyt lyhytterapeutiksi, sillä tahtoo auttaa erityisesti niitä, jotka haluavat tulla ulos kaapista hengellisissä yhteisöissä.

Homoseksuaalisuuden piilottelu vaikuttaa olleen yksi Tiaisen loppuunpalamisen keskeinen syy. Aihetta käsitellään ohjelmassa paljon. Jossain vaiheessa Tiainen uskoi eheytyneensä ja meni naimisiin. Hän kertoo tarvinneensa seurakunta-ajan päästäkseen nykyiseen pisteeseen. Toisaalta Tiainen myös kokee syvää yksinäisyyttä, jonka taustalla on tietoisuus siitä, että on aiheuttanut tuskaa paitsi itselleen, myös muille.

***

Patrick Tiaista katsoessa kysyy uudestaan samoja kysymyksiä kuin muiden entisten karismaattisten johtajien kohdalla: Keitä he kuvittelivat olevansa? Miksi niin moni karismaattinen saarnaaja palaa loppuun? Mitä henkilökohtaista ongelmaa he yrittävät ratkaista hurmoksessa toisten edessä?

Ja ennen kaikkea: Mitä ajattelevat ne sadat ja tuhannet, joille Patrik Tiainen edusti toivetta jostain suuremmasta, ehkä jopa Jumalan vaikutuksesta?

Ohjelman lopussa Tiainen myös sanoittaa tämän hetken uskonnäkemystään.

Patrik Tiaisesta kertova Taivaallista menoa 22.2. kello 18.30 Svenska Yle / Yle Teemalla ja jo nyt Yle Areenassa. Katso ohjelma täältä.

Lue myös arkistojutut:

Patrick Tiainen vastaa palautteeseen blogissa: "Olen käynyt tätä sisäistä kamppailua 16 vuotta"

Miksi Patrick Tiainen erosi? – Syinä liian kova vauhti ja avioliiton ulkopuolinen suhde