Tutkija: Kirkolla avainrooli muukalaisvihamielisyyden vastustamisessa

Luterilaisella kirkolla voisi olla avainrooli arkipäivän muukalaisvihamielisyyden vastustamisessa, uskoo kirkon yhteiskuntasuhteita tutkinut teologian tohtori Ville Jalovaara. Hän alustaa tiistaina illalla Erkki Niinivaara -seuran tilaisuudessa otsikolla Vihapuhe ja kirkko.

Jalovaaran mukaan luterilainen kirkko on suhtautunut rasismiin viime vuosikymmeninä selkeän kielteisesti. Hän mainitsee esimerkkinä arkkipiispa John Vikströmin rasisminvastaiset kannanotot 1980-luvulta ja kiittelee myös joidenkin piispojen viime aikojen puheenvuoroja. Hän kuitenkin kysyy alustuksessaan onko kirkon kanta tullut kansalaisille riittävän selväksi ja pohtii voisiko kirkko nostaa profiiliaan muun muassa aloittamalla oman rasisminvastaisen kampanjansa.

- Luterilainen kirkko on yhä yksi maan laajimmista yhteisöistä. Se toimii Suomessa jokaisella paikkakunnalla. Sillä on tehokas tiedotusorganisaatio. Uskon, että kirkolla voisi olla 2010-luvun alun Suomessa avainrooli vastustaa arkipäivän muukalaisvihamielisyyttä tässä maassa, Jalovaara sanoo.

Jalovaaran mukaan kirkon johdon painavalle muukalaisvihamielisyyden vastaiselle puheenvuorolle voisi olla tarvetta, vaikka se herättäisikin ristiriitoja.