Turun pormestari: ”Rauhankävelyllä voi muistuttaa siitä, että toivoa on aina” – Katso mistä uskontojen rauhankävelyt lähtevät tänään

Uskonnollisten yhteisöjen vahvuus on ihmisten kohtaamisessa, Turun pormestari Minna Arve sanoo. Kuva: Suvi Elo / Turun kaupunki

Turun pormestari Minna Arve (kok.) osallistuu YK:n päivänä 24.10. klo 17 kotikaupungissaan uskontojen rauhankävelyyn. Yhteinen rauhankävely on merkki ystävyydestä ja halusta edistää rauhaa Suomessa sekä maailmassa sotien ja polarisaation keskellä. Tänä vuonna kävely järjestetään samaan aikaan Helsingissä, Turussa, Oulussa, Tampereella ja Jyväskylässä.

1 Mikä sai sinut lähtemään mukaan rauhankävelyyn?

– Minua pyydettiin siihen mukaan. Rauhankävelyssä on mukana laajasti sellaisia yhteiskunnallisia tahoja, joista tiedän, että he haluavat edistää aitoa vuoropuhelua ja kunnioitusta uskontojen välillä.

– Tämä on aina ollut monikulttuurinen kaupunki, mikä on meille suuri vahvuus. Turkuun mahtuu moninaisuutta ja erilaisuutta. Vihan ja syrjinnän kaltaisia elementtejä kaupunkiimme taas ei mahdu.

2 Rauhankävelyn teemana on tänä vuonna kestävä tulevaisuus. Mitä siitä ajattelet?

– On hyvä asia, että uskontokuntienkin kautta nostetaan esille ilmastotyötä ja kestävän kehityksen teemoja. Maailmantilanne aiheuttaa tällä hetkellä ihmisissä huolta. On myös paljon ilmastoahdistusta erityisesti nuorten parissa. Ajattelen, että rauhankävelyllä voi muistuttaa siitä, että toivoa on aina.

3 Millaisena näet uskonnollisten yhteisöjen tehtävän rauhanrakentamisessa Turussa?

– Kaikkien uskonnollisten yhteisöjen vahvuus on ihmisten kohtaamisessa. Turun kaupunki tekee paljon yhteistyötä muun muassa kristillisten seurakuntien ja muslimiyhteisöjen kanssa. Se liittyy paljolti ennaltaehkäisevään hyvinvointityöhön ja heikoimmassa asemassa olevien auttamiseen.

4 Millaista yhteistyö on käytännössä ollut?

– Muslimiyhteisöjemme kanssa toimimme korona-aikana tiiviissä yhteistyössä siinä, että saisimme heidän jäsenilleen perille viestiä koronaan liittyvistä kysymyksistä. Tapasimme paljon imaamien kanssa.

– Evankelis-luterilaisten seurakuntien diakonian kanssa teemme jatkuvaa yhteistyötä muun muassa siinä, miten heikoimmassa asemassa olevia kaupunkilaisia autetaan.

Rauhankävelyt viidessä kaupungissa

USKOT-foorumi järjestää tänään YK:n päivänä rauhankävelyn viidessä kaupungissa: Helsingissä, Jyväskylässä, Tampereella, Turussa ja Oulussa. Osallistujat voivat ottaa mukaansa led-kynttilän.

Helsingissä lähtö on klo 17 Kansalaistorilta, mistä jatketaan Aleksanterinkadun kautta Senaatintorille.

Jyväskylässä tapahtuma alkaa klo 17.00 Kävelykadun Kompassilla ja kävely klo 17.30. Kävely kulkee reittiä Kompassi – Aren aukio – Puistokatu – Tourukatu – Kinakuja – Kansalaistoiminnan keskus Matara. Perillä on luvassa iltateetä ja pientä ohjelmaa.

Tampereella Rauhankävely lähtee Hervannasta, Parkanonkatu 29, klo 18.30. Kävely kulkee Opiskelijankatua ja Insinöörinkatua Ahvenisjärven rannan kautta Hervannan kirkon sisäpihalle. Kulkue etenee yhtenä joukkona Rauhankävely-banderollin perässä.

Turussa lähtö on klo 17 Puolalanpuistosta, ja kävely kulkee ortodoksikirkon, synagogan, ja moskeijan kautta tuomiokirkolle.

Oulussa kulkue lähtee kello 17 Toripolliisilta ja päättyy kauppakeskus Valkeaan.

***

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?

Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran.

Antoisia lukuhetkiä!