Tuomas Enbuske: Lähetyskäskyn noudattamatta jättäminen on kuin ei menisi ikinä ovesta ulos

Toimittaja Tuomas Enbuskella on seurakunnille selvä viesti somesta: siellä pitää olla ehdottomasti. Aktiivinen somen käyttäjä Enbuske kertoo näkemyksiään tekeillä olevan Somempi seurakunta -kirjan verkkosivulla.

Enbusken mielestä seurakuntien pitäisi tuoda omaa traditiotaan rohkeammin esiin sosiaalisessa mediassa.

– En tarkoita, etteikö kirkko saisi olla mukana Pridessa tai jossain muualla. Mutta välillä tulee sellainen fiilis, että yritetään pelkästään mielistellä. Joskus voi puhua Jumalastakin ja joskus voi puhua oikeasti traditioista ja niiden merkityksestä. Totta kai järjellä selitettynä kaste tai hautajaisrituaalit tai naimisiinmenon rituaali ovat absurdeja, mutta ei sillä ole mitään merkitystä. Rituaalin pitääkin olla järjen ulkopuolella.

Enbuske kertoo katselevansa välillä jumalanpalveluksia televisiosta. Hän arvelee, että niiden pitäjiä jännittää, mikä tekee tv-messuista tavallista latteampia.

– Eivät ne puhu oikein mistään, eivät edes Jumalasta. Tai kyllä ne mainitsee sen, mutta eivät sillä tavalla rohkeasti. Ja sen pitäisi vähän niin kuin olla niiden duuni. Heillä on kuitenkin niin iso traditio, mistä ammentaa, että heillä olisi oikeasti jotain sanottavaa.

Enbuske sanoo ajattelevansa vain harvoin, että olipa hyvä saarna.

– Olisihan se nyt h***tin siistiä, jos joku tviittaisi saarnasta hyviä onelinereita. Mutta saarnat ovat aika usein huonoja Suomessa. Tosi huonoja, anteeksi vain. Mutta se johtuu myös siitä, että meillä ei ole puhekulttuuria tai puheen pitämisen kulttuuria.

Lähetyskäskyn noudattamatta jättäminen on Enbusken mielestä kristityn näkökulmasta vähän kuin ei menisi ikinä ovesta ulos.

– Monesti tietty pappia ärsyttää, jos heillä on vaikka liperit ja kaikki tulevat puhumaan ongelmista, mutta se kuuluu duuniin. Se on vähän sama kuin että minä seurustelen lääkärin kanssa. Kyllä hänen täytyy auttaa, vaikka ihminen olisi epämiellyttävä ja onnettomuus tapahtuisi jollekin kolmen aikaan yöllä kännissä.

Somenpi seurakunta – sosiaallisen median opas ilmestyy loppuvuodesta Kirjapajan kustantamana. Sitä kirjoittavat parhaillaan Jan Ahonen, Johannes Ijäs ja Ville Kormilainen.

Edellinen artikkeliHaukkukirkkoon voi tulla koiran kanssa
Seuraava artikkeliHiippakuntadekaani: Kirkko voi vihkiä nais- ja miespareja – kapitulin ohjeistus riittää

Ei näytettäviä viestejä