Tumpit roskiin maailman ympäristöpäivänä ja myöhemminkin

Roska päivässä -liike haastaa keräämään tupakantumppeja Maailman ympäristöpäivänä ensi sunnuntaina. Moni ei arvaa, kuinka haitallinen tumppi on luonnolle.

- Tupakantumppi on maailman yleisin roska, jonka siistitkin ihmiset heittävät huolettomasti maahan. Tumppi sisältää kuitenkin lukemattomia myrkyllisiä kemikaaleja, muun muassa raskametalleja, jotka eivät hajoa, vaan varastoituvat maahan ja kulkeutuvat edelleen vesistöihin. Myös viemäreihin heitetty tumppi kulkeutuu edelleen vesistöihin, Roska päivässä -liikkeen perustaja, toimittaja Tuula-Maria Ahonen kertoo.

Monet tupakoivatkin kokevat tumpit maassa rumiksi ja epämiellyttäviksi roskiksi. He keräävät toisten tupakoivien tumppeja  muun muassa pihoilta, parkkipaikoilta ja golfkentiltä. Lukuisat ihmiset, jotka eivät itse tupakoi, keräävät tumppeja Maailman ympäristöpäivänä tehdäkseen ongelman näkyväksi.

- Tumppeja kerätessä on hyvä pitää oma käsi puhtaana esimerkiksi  leipä- tai hedelmäpussin, maasta löytyvän siistin roskan tai parin tikun avulla, Ahonen toteaa.

Helsingissä kaupungin rakennusvirasto antaa roskien kerääjille roskapihtejä. Jotkut ihmiset ovat ostaneet itse roskapihdit tai saaneet niitä myös lahjoiksi ystäviltään.

Tutustu tapahtuman teemasivuun Facebookissa