Tubettaja­pappi Jussi Koski Rekolan kirkko­herraksi Vantaalle – "Hetken oivallus oli taivaallinen kutsumus"

Jussi Koski asuu itse lähellä Rekolaa ja Rekolan kirkko on tullut tutuksi kotikirkkona. Kuva: Kirsi-Marja Koski

Vantaan Rekolan seurakunnan jäsenet äänestivät uudeksi kirkkoherrakseen Olarin seurakunnan papin, Espoon seurakuntayhtymän mediapappinakin toimineen Jussi Kosken, 42. Koski on tullut tunnetuksi tubettajapappina, jonka Pastorific-kanava on saavuttanut laajaa suosiota.

Vaalissa annettiin kaikkiaan 508 ääntä, joista Jussi Koski sai 253, Harri Nurminen 193 ja Pirkko Hänninen 62. Äänestysprosentti oli 5,2. Koski aloittaa Rekolan kirkkoherrana alkusyksystä.

Lapsuuden perhe heräsi hengellisesti 1990-luvun laman kourissa

Jussi Koski on Itä-Helsingin kasvatti. Roihuvuoren seurakunta tuli tutuksi jo lapsena. Sylvin kerho jätti hyvän jäljen, ja seurakuntanuoriin Koski kotiutui isosiskon vanavedessä jo ennen omaa rippikouluaan.

– Varhaislapsuudessa kotini ei ollut erityisen uskonnollinen, mutta meille opetettiin kyllä iltarukous. 1990-luvulla perheessämme tapahtui hengellistä heräämistä. Laman kourissa kaikki meni taloudellisesti, mutta elämään tuli uusia, parempia arvoja.

Nuoruudessaan Koski ammensi hengellisiä vaikutteita niin körttiläisyydestä, Taizé-kristillisyydestä kuin karismaattisuudestakin. Eniten häntä on kuitenkin aina ruokkinut hengellisesti tavallinen seurakuntaelämä.

– Tämä on hyvä pohja kirkkoherralle, jonka tehtävänä on toimia yhdistäjänä monenlaisten hengellisten suuntausten keskellä.

Tietokonemyyjästä papiksi – "Sydämeeni tuli hiljainen varmuus"

Lukion jälkeen Jussi Koski aikoi pyrkiä isänsä jalanjäljissä Kauppakorkeakouluun. Jostain mieleen kuitenkin putkahti ajatus pappeudesta.

– Pohdin ja rukoilin asiaa, ja sydämeeni tuli hiljainen varmuus. Aloinkin lukea teologian pääsykokeisiin. Hetken oivallus oli taivaallinen kutsumus, joka kantaa edelleen.

Koski opiskeli rauhassa kymmenen vuotta. Samalla hän työskenteli Stockmannilla tietokonemyyjänä ja tuotevalmentajana, lauloi gospelkuorossa, oli mukana monenlaisissa bändiprojekteissa ja teki kaverinsa kanssa joululevyn, jonka jokainen biisi edusti eri musiikkityyliä.

– Luovat asiat ovat aina kiinnostaneet minua. Musiikin lisäksi intohimojani ovat tietokonepohjainen graafinen suunnittelu, valokuvaus ja videokuvaus.

Valmistumisen jälkeen 2008 papin töitä ei heti löytynyt. Koskelle tuli pieni hengellinen kriisi.

– Jälkeenpäin ajatellen nuo kaksi vuotta olivat tärkeää aikaa. Ne laskivat nokan asentoa ja toivat hyvää nöyryyttä.

Vuonna 2010 Koski vihittiin papiksi Espoon Olarin seurakuntaan, jossa hän on palvellut koko kirkollisen työuransa. Vuodesta 2019 hän toimi pari vuotta myös Espoon seurakuntien mediapastorina tehden työkseen juttuja tubekanavalleen sekä kouluttaen henkilöstöä videonteossa ja striimaamisessa.

"Kirkkoherrana olen ennen kaikkea mahdollistaja"

Nuorena pappina kirkkoherruus kiehtoi Koskea. Kun hänelle valkeni, kuinka paljon paperityötä ja hallintoa työ pitää sisällään, kiinnostus hiipui.

Johtamiskokemusta Koski on ammentanut maalliselta puolelta. Hän johti Suomen Tubeconia vuosina 2017–2020 suuressa muutosprosessissa. Tubecon on tapahtuma, jossa YouTubeen videoita tekevät tubettajat ja heidän faninsa kohtaavat. Pandemian alla vuotuinen Suomen Tubecon keräsi noin 17 000 kävijää.

– Tuolloin tajusin, että myös paperityöt palvelevat tärkeää päämäärää, kirkossakin. Kirkkoherran tehtävässä johtamisen haasteet ja palveleminen yhdistyvät kiehtovalla tavalla.

Kosken mukaan kirkkoherran on kuunneltava herkällä korvalla, mitä seurakunnassa ja työyhteisössä tapahtuu, sekä palautettava joukkonsa tarvittaessa yhdessä sovittuihin päämääriin ja ydintehtävään.

– Kirkkoherrana olen ennen kaikkea mahdollistaja. Seurakunnan työyhteisö on asiantuntijaorganisaatio, jossa ihmiset tietävät, mitä tekevät. Kirkkoherra huolehtii, että heillä on mahdollisimman hyvät eväät tekemiseen.

"On tärkeää, että seurakunta on kiinni ikiaikaisessa ytimessään"

Kirkkoherran työhön voivat Jussi Kosken mukaan sopia hyvin monenlaiset persoonat. Tärkeintä on ottaa käyttöön oman persoonan vahvuudet. Omiksi vahvuuksikseen hän arvioi organisointikyvyn, iloisuuden ja jämptiyden sekä tavan uppoutua tehtäviin täysillä ja huolellisesti.

Koski haluaa rakentaa kirkosta hyvinvoivaa yhteisöä, jossa kaikki voivat olla kotonaan. Siellä rakennetaan yhteyttä sekä yläkertaan että toisiin ihmisiin. Ihmisten tarpeet ovat moninaiset ja Jeesuksella on annettavaa kaikille.

– Seurakunnan ei pidä jäädä pyörimään omaan kuplaansa, vaan suuntautua ulospäin kaikilla keinoilla, yhtä lailla menemällä torille kuin vaikuttamalla somessa.

– On tärkeää, että seurakunta on kiinni ikiaikaisessa ytimessään eli Kristuksen asialla. Se tarkoittaa lähimmäisten rakastamista ehdoitta ja pelastussanoman julistamista.

Oikaisu 15.6. kello 10.05: Kuvatekstissä luki alunperin, että Koski asuu itse Rekolan seurakunnan alueella. Hän asuu lähellä Rekolan kirkkoa, mutta kuuluu Korson seurakuntaan.

***

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?

Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran.

Antoisia lukuhetkiä!