Toivo on pienissä rakkauden teoissa, juonipaljastuksia ei tarjota – kirkonjohtajat korostivat vuoden vaihtuessa solidaarisuutta ja luottamusta Jumalaan

Canterburyn arkkipiispa näkee toivoa pienissä teoissa kuten jokaisessa kerrassa kun käytämme maskia. Kuva: Creative Commons

Canterburyn arkkipiispa Justin Welby piti uudenvuoden puheensa St Thomasin sairaalan kappelissa Lontoossa uudenvuodenpäivänä. Welby on koronapandemian aikana toiminut sairaalassa vapaaehtoisena avustavana pappina. Puheesta uutisoi Church Times.

Puheessaan Welby totesi viime vuoden olleen monille tuskallinen. Kuitenkin hän sanoo löytäneensä juuri sairaalasta syitä katsoa toiveikkaana alkaneeseen vuoteen.

– Tämä kriisi on näyttänyt, miten hauraita me olemme. Se on myös näyttänyt, miten me kohtaamme tämän haurauden, Welby sanoi.

– Täällä sairaalassa toivo on olemassa jokaisessa kädessä, joka pitelee toista kättä, jokaisessa puhutussa lohdun sanassa. Joka puolella maata se on jokaisessa puhelussa. Jokaisessa ruokapaketissa tai huomaavaisessa kortissa. Jokaisessa kerrassa, kun käytämme maskia.

Welbyn mukaan Jumala iloitsee näistä pienistä rakkauden teoista, koska ne kertovat, että ihmiset on luotu Jumalan kuvaksi, olemaan syvässä yhteydessä toinen toisiinsa.

– Tällaiset eleet kertovat minulle Jeesuksesta – hänestä, joka osoittaa meille, miltä Jumalan rakkaus näyttää. Tämän vuoksi me voimme toiveikkaina suuntautua jokaiseen edessä olevaan kuukauteen, Welby rohkaisi.

Paavi moitti lomamatkailijoita

Vuoden vaihteessa iskiasvaivat pitivät paavi Franciscuksen poissa julkisuudesta. Sunnuntaina 3.1. hän piti Angelus-rukouksen jälkeen tulevaa vuotta koskevan puheen Apostolisen palatsin kirjastosta. Paavin puhe kokonaisuudessaan löytyy tästä linkistä.

Paavi muistutti, että pandemian aikana tulevana vuonna kaikilla on kiusaus keskittyä omiin asioihinsa ja etsiä vain omaa nautintoaan. Erityisesti häntä murehdutti uutinen ihmisistä, jotka joulun aikaan pakenivat oman maansa koronarajoitteita lomaillakseen ulkomailla.

– Nämä ihmiset, nämä hyvät ihmiset, eivätkö he ajatelleet niitä, jotka pysyttelivät kotona, monien rajoitusten lannistamien ihmisten taloudellisia ongelmia, sairaita? He ajattelivat vain viettävänsä lomaa omaksi nautinnokseen. Se tuntui minusta hyvin pahalta, paavi sanoi.

Paavi muistutti, että kristittyjen tulee karttaa fatalistista ja maagisuuteen taipuvaa ajattelua ja pyrkiä tekemään parhaansa yhteisen hyvän vuoksi Jumalan avulla, pitäen keskiössä kaikkein heikoimmat ja vähäosaiset.

– Emme tiedä, mitä 2021 tiellemme tuo, mutta se, mitä jokainen meistä ja me kaikki yhdessä voimme tehdä, on pitää huolta toisistamme ja luomakunnasta, joka on yhteinen kotimme.

Arkkipiispa Luoma muistutti Jumalan johdatuksesta

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon arkkipiispan Tapio Luoman uudenvuoden tervehdys taltioitiin 30.12. Turun tuomiokirkosta. Tervehdyksen voi katsoa tästä linkistä.

Puheessaan Luoma pohti tulevaa vuotta ja sitä, olisiko parempi tietää, millainen siitä tulee, vai eikö ehkä sittenkään.

– Yksi elämän kiehtovimpia piirteitä on siinä, että me emme voi tietää tulevaa. On tyydyttävä epävarmuuteen ja yllätyksellisyyteen. Juonipaljastuksia tulevasta ei tarjota, vaan jokaisessa hetkessä on mukana ainutlaatuista ja ennen kokematonta, Luoma totesi.

Arkkipiispa muistutti, että ihminen ei kuitenkaan ole tuuliajolla eikä sokean sattuman heiteltävänä vaan hyvän Jumalan johdatuksessa.

– Se tarkoittaa sitä, että Jumala oli mukanamme eilen, hän on meidän kansamme tänään ja hän odottaa meitä jo huomisessa. Mitä alkanut vuosi tuokin tullessaan, voimme luottaa lupaukseen: Hän on kanssamme.

Luoma lainasi Jeremian kirjan kohtaa 29:11: "Hän itse sanoo: ”Minulla on omat suunnitelmani teitä varten, sanoo Herra. Minun ajatukseni ovat rauhan eivätkä tuhon ajatuksia: minä annan teille tulevaisuuden ja toivon."