Toistuvasti töissä päihtyneenä esiintynyt pappi erotettiin pappis­virasta – "Kurja väline tällaisen asian hoitamiseen"

Tuomiokapituli tarjoaa ongelmatilanteissa papeille paljon tukitoimia. Kuva: Olli Seppälä

Turun arkkihiippakunnan tuomiokapituli on erottanut torstaina 21.9. pappisvirasta papin, joka saapui hautaan siunaamiseen voimakkaasti päihtyneenä.

Kyseinen pappi oli pyydetty sijaisena toimittamaan hautaan siunaamisen Nakkilassa elokuussa. Toimitus jouduttiin keskeyttämään papin päihtymistilan vuoksi.

Tuomiokapitulin päätöksen perusteena on toistuva papille sopimaton käytös viranhoidossa. Pappi on ollut erotettuna määräajaksi viranhoidosta vuonna 2020. Pappisvirasta erottaminen tarkoittaa sitä, että henkilö ei voi enää toimia pappina.

Turun arkkihiippakunnan lakimiesasessori Matleena Engblom kertoo, että myös aiempi sopimaton käytös viranhoidossa on liittynyt päihteiden käyttöön.

– Tuomiokapituli tarjoaa ongelmatilanteissa papeille paljon tukitoimia. Mikäli ne eivät tehoa ja tapahtuu vielä pahempaa, ymmärrystä ei voi saada loputtomasti.

Engblom ei voi tarkemmin avata yksittäistapausta, mutta sanoo yleisellä tasolla, että päihdeongelmissa papeille on tarjolla henkistä, pastoraalista ja kaitsennallista tukea, myös omalta piispalta, sekä ulkopuolista asiantuntija-apua.

Virassa tai toimessa olevan papin päihdeongelmissa avun tarjoamisesta vastaa ensi sijassa lähityönantaja. Pappisvirasta erotetulla papilla ei ollut työsuhdetta seurakuntaan, vaan hän toimi sijaisena.

– Kyllähän pappisvirasta erottaminen on kurja väline tällaisen asian hoitamiseen. En muista vastaavaa tapausta. Yleensä pappisvirasta erotetaan siksi, että pappi on liittynyt toiseen kirkkokuntaan tai hengelliseen yhteisöön, Engblom sanoo.

– Mutta ei tässä oikein muuta voinut. On vaikeaa estää näiden ongelmien jatkumista muulla tavalla.

Tuomiokapitulin päätöksestä on valitusoikeus Turun hallinto-oikeuteen.

***

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?

Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran.

Antoisia lukuhetkiä!

Toistuvasti töissä päihtyneenä esiintynyt pappi erotettiin pappisvirasta – "Kurja väline tällaisen asian hoitamiseen"