"Toimiva hallinto on turvaverkko" – Sari Anetjärvi palkittiin Kirkon hallinto­virkamiehenä

Sari Anetjärvi palkittiin Kirkon Hallintovirkamiehet ry:n koulutuspäivillä. Kuva: Kari J. Hietala

Espoon seurakuntayhtymän hallintopäällikkö Sari Anetjärvi on valittu Kirkon hallintovirkamieheksi 2021. Valinta tehtiin Kirkon Hallintovirkamiehet ry:n koulutuspäivillä Lappeenrannassa syyskuun lopussa.

Anetjärvi on työskennellyt pitkään Espoon seurakunnissa ja hiippakunnassa. Ensin hän toimi yli 14 vuotta seurakuntayhtymässä ja sen jälkeen runsaat kuusi vuotta tuomiokapitulin lakimiesasessorina. Viime vuonna Anetjärvi palasi Espoon seurakuntayhtymän hallintopäälliköksi johtamaan viraston palvelukeskusta. Siihen kuuluvat hallinto- ja henkilöstöpalvelut, aluekeskusrekisteri, varauspalvelut sekä hautatoimisto. Virkaan sisältyvät yhtymän lakimiehen ja keskusrekisterin johtajan tehtävät.

Sari Anetjärvi kutsuu itseään kirkon kasvattamaksi. Hän on ollut nuoresta lähtien mukana kirkon toiminnassa, ja hänellä on ollut useita kirkollisia sivu- ja luottamustoimia. Turun Maarian seurakuntaneuvostoon hänet valittiin jo alle kaksikymppisenä. Oikeustieteen opiskelijana hän mietti, että olisi kiinnostavaa olla seurakuntayhtymän juristi.

– En tiedä, kokevatko kaikki hallinnon työntekijät samoin, mutta minä palvelen työlläni nimenomaan kirkkoa.

Ennen Espooseen tuloa Sari Anetjärvi työskenteli Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymässä sivutoimisena lähetyssihteerinä yli 13 vuotta.

Myöhemmin hän on ollut kirkolliskokouksen lakivaliokunnan sihteeri, Kirkon Hallintovirkamiehet ry:n hallituksen puheenjohtaja ja jäsen, Suomen Lähetysseuran hallituksen jäsen ja Suomen Ekumeenisen Neuvoston yhdenvertaisuusjaoston jäsen.

"Jos hallinto toimii, ratkaisut ovat oikeudenmukaisia ja läpinäkyviä"

Sari Anetjärvi sanoo, että hallinnon pyörittäminen on kirkossa periaatteessa melko samanlaista kuin vaikkapa kunnissa. Lisämausteen henkilöstöhallintoon tuovat seurakuntatyön erityispiirteet, kuten se, että osa työntekijöistä on työajattomia.

Kirkon hallintoon kohdistuu tällä hetkellä merkittäviä supistamispaineita. Anetjärven mukaan supistaminen ei voi mennä liian pitkälle.

– En ajattele hallintoa byrokratiana. Hallinto on rakenne ja järjestys, joka tukee perustehtävää. Hallintoon pitää säilyä riittävät resurssit. Jos hallinto supistetaan pois, myös toiminta kärsii.

Kirkon resurssien vähentyessä hallinto olisi kuitenkin hyvä keskittää suurempiin yksiköihin, Anetjärvi sanoo.

– En ota kantaa malliin, jolla se pitäisi tehdä, mutta keskittäminen lienee välttämätöntä.

Palkintoperusteissa kiitetään Anetjärven perehtyneisyyttä kirkon työhön ja hallintoon sekä sitä, että hän on auliisti jakanut osaamistaan kollegoille ja työtovereille. Anetjärvi on julkaissut yhdessä Marja Jakobssonin kanssa kirjan Seurakunnan henkilöstöhallinto, josta on otettu useita uudistettuja painoksia.

Espoon seurakuntayhtymässä Anetjärvi haluaa edistää joustavaa, selkeää ja asiantuntevaa hallintoa. Jos hallinto toimii hyvin, kysyjä saa kysymyksiinsä vastaukset ja kaikelle on perustelut.

– Toimiva hallinto on työntekijöille turvaverkko. Hallinnon ja toiminnan välillä on helposti jännitteitä, mutta työntekijät tarvitsevat hyvää hallintoa tuekseen. Jos hallinto toimii, ratkaisut ovat oikeudenmukaisia ja läpinäkyviä.

Sari Anetjärven palkinnut Kirkon Hallintovirkamiehet ry on seurakuntien hallinnon, talouden ja kiinteistötoimen johtavassa tai itsenäisessä asemassa olevien henkilöiden koulutus- ja edunvalvontajärjestö. Yhdistyksessä on tällä hetkellä noin 280 jäsentä, joista vajaa kolmannes on eläkeläisiä.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

"Toimiva hallinto on turvaverkko" – Sari Anetjärvi palkittiin Kirkon hallintovirkamiehenä