Tiimalasi: Merimieshautaus ahvenanmaalaisten mieleen

Uurnat205Andreas Karlsson kesäkuulla ilmestyneessä Suomen Hautaustoimistojen Liitto ry:n lehdessä Tiimalasissa.

- Monilla Ahvenanmaan hautausmailla on muistomerkkejä merimiehille, joille meri oli viimeinen lepopaikka. Nykyaikaisten merimieshautausten myötä, jotka tuhkaus mahdollistaa, voivat nämä monumentit saada uuden merkityksen, Karlsson toteaa.

Merimieshautausperinne on vanha ja syntyi tarpeesta haudata vainajat niin pian kuin mahdollista. Vainajia ei ollut mahdollisuutta säilyttää laivoissa myöhemmin tapahtuvaa hautausta varten, vaan vainajat ommeltiin pressukankaiden sisälle, jonne laitettiin painoja. Vainaja laskettiin mereen juhlallisin menoin kaiteen yli laitettujen lankkujen avulla.

- Nykyaikaisen merimieshautauksen järjestelyt voi hoitaa hautaustoimisto samalla tavalla kuin maissa järjestetyissä hautajaisissa. Matkustajalaivat, jotka kulkevat Ahvenanmerellä voivat pysähtyä pieneksi hetkeksi hautausseremoniaa varten. Omaiset ohjataan kannelle, jolle matkustajilla ei normaalisti ole pääsyä. Sieltä uurna lasketaan mereen, Karlsson kertoo ja lisää, että varustamot ja laivan miehistö osoittavat suurta kunnioitusta omaisia kohtaan.