Tiernasäätiön kanta yhä selkeämpi – Murjaanien kuninkaan kasvojen mustaamista ei sallita

Tiernapoikaperinnettä ylläpitävä oululainen Tiernasäätiö linjaa, että sen järjestämissä tilaisuuksissa ei sallita Murjaanien kuninkaan hahmon kasvojen mustaamista. Säätiö suosittelee muillekin, että tiernapoikanäytelmän roolihahmon esittäjällä on tumma vaatetus ja parta tai vanhan perinteen mukaisesti vain nenän alapuolelta mustattu kasvojen alaosa.

Kannanoton syynä on halu erottaa keskieurooppalaista perua oleva tähtipoikanäytelmä niin sanotuista blackface-tulkinnoista. Traditio on syntynyt Pohjois-Amerikassa 1800-luvulla.

”Murjaanien kuninkaan naaman mustaaminen on herättänyt reaktioita, joissa se on yhdistetty rasistiseen blackface-toimintaan. Olemme halunneet kuunnella yhteiskunnan reaktioita rasismiin ja ottaa ne todesta”, sanotaan Tiernasäätiön kannanotossa.

Sen ovat säätiön hallituksen puolesta allekirjoittaneet puheenjohtaja Heikki Viertola ja jäsen Satu Saarinen, joka on myös Oulun tuomiorovasti.

Linjaus ei ole Tiernasäätiölle aivan uusi. Kotimaa kertoi joulukuussa 2019 oululaisessa sanomalehti Kalevassa julkaistusta Viertolan ja Saarisen kirjoituksesta, jossa haluttiin tehdä pesäero Tiernapoikien ja rasismin välille.

”Vaikka naaman mustaaminen ei oululaisessa tiernapoikakuvaelmassa ole koskaan merkinnyt halventamista, on siitä syytä luopua. Tällaisena se rinnastuu rasistiseen blackface-käytäntöön, joka on nähtävissä muun muassa hollantilaisessa Zwarte Piet -perinteessä. Siinä on kyse nimenomaan pilkasta ja ivasta, tummaihoisten lapsekkaiksi tekemisestä”, Viertola ja Saarinen kirjoittivat tuolloin.

Samana vuonna Opetushallitus kehotti ottamaan Tiernapojista käydyn yhteiskunnallisen keskustelun huomioon paikallisissa ratkaisuissa niin, ettei toiminta ”ole omiaan herättämään” rasistisia mielikuvia.

Tiernasäätiö ei myöskään edellytä naispuolisilta esiintyjiltä parran tai viiksien meikkaamista kasvoihin.

Tiernapojat on joulun alla esitettävä näytelmä, joka perustuu kolmen kuninkaan mysteerinäytelmäperinteeseen. Kuninkaat edustavat kolmea maanosaa: Eurooppaa, Aasiaa ja Afrikkaa. Afrikkalaista kuningasta edustavan Murjaanien kuninkaan roolihahmoa on vuosikymmeniä haluttu tuoda esiin joko mustalla parralla tai meikkaamalla kasvot tummiksi sekä kuninkaan tummalla vaatetuksella.

”Haluamme, että perinteiseen tiernapoikanäytelmään ei liitetä sille vieraita merkityksiä, vaan että se säilyy tulevaisuudessakin suomalaiseen jouluun kuuluvana, pääasiassa nuorten esittämänä moniarvoisena joulunäytelmänä”, Tiernasäätiön kannanotossa todetaan.

14 vuotta sitten perustettu Tiernasäätiö ylläpitää tiernaperinnettä ja järjestää valtakunnallista Tiernapoikakilpailua, jonka juuret ulottuvat Oulussa 1930-luvulle. Tiernasäätiö järjestää seuraavat tiernapoikakilpailut Oulun Rotuaarilla 27.–28.11.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Edellinen artikkeliKolumni: Hiljaisuuden retriitti on kuin odottaisi, että sielu ehtii mukaan
Seuraava artikkeliKirkon nuorisotyön päivää vietetään 17. lokakuuta ensimmäistä kertaa

Ei näytettäviä viestejä