Tiekirkot toivottavat matkailijat tervetulleiksi – lue, miten ja missä ajatus tiekirkoista syntyi

Kerimäen kirkko on maailman suurin puukirkko. Tilaa kirkossa on noin 4000–5000 hengelle. Arkkitehti A. F. Granstedtin suunnittelema ja Axel Magnus ja Theodor Tolpon urakoima kirkko on valmistunut vuonna 1847.

Tänään avatulla tiekirkot.fi-sivustolla voi tutustua kesän tiekirkkotarjontaan Suomessa. Uusitussa sivustossa on panostettu erityisesti käytettävyyteen mobiililaitteella, sillä kirkkojen aukioloaikoja ja osoitteita etsitään eniten silloin, kun liikutaan eri puolilla Suomea.

Tiekirkkoja on tänä kesänä kaikkiaan noin 260. Ne pitävät ovensa avoinna vierailijoille ja tarjoavat levähdyspaikan rauhaa ja arkkitehtonisia elämyksiä etsiville. Samalla ne ovat madaltaneet ihmisten kynnystä tutustua kirkkoihin.

”Tiekirkot antavat tilaisuuden pysähtyä toisenlaiseen taukopaikkaan. Voi nähdä upeaa arkkitehtuuria, kuulla tarinoita paikallisesta historiasta tai hiljentyä hetkeksi omien ajatustensa äärellä”, yhteyskoordinaattori Sanja Fält tiekirkkotoimintaa koordinoivasta Kirkkopalveluista sanoo tiedotteessa.

Mikä on Tiekirkko?

Tiekirkot ovat luterilaisia ja ortodoksisia kirkkoja, jotka tarjoavat vierailijoille mahdollisuuden kuulla paikallisista perinteistä, historiasta, arkkitehtuurista ja taiteesta. Ne ovat olleet kesämatkailijoiden suosittuja tutustumiskohteita, ja uusia kirkkoja on liittynyt tiekirkkotoimintaan vuosittain.

Kesäkaudella 2019 Tiekirkoissa kävi noin 350 000 matkailijaa. Kesän 2019 suosituimmat kohteet olivat Turun tuomiokirkko, jossa vieraili lähes 60 000 kävijää sekä Kallion kirkko Helsingissä, Valamon luostari, Kerimäen kirkko ja Oulun tuomiokirkko.

Vuoden 2020 tiekirkkokesä peruttiin poikkeusolojen takia.

Ensimmäinen Tiekirkko syntyi Saksassa Münchenin ja Stuttgartin väliselle A8-moottoritielle vuonna 1958, kun tien varressa oleva katolinen kirkko sai naapurikseen taukopaikan, jossa ei ollut matkailijoita huomioivia wc- tai muita palveluja. Seurakunta kyllästyi roskaaviin ja jätöksiään jättäviin automatkailijoihin, mutta kieltojen sijaan ratkaisi asian toisin. Palveluja lisättiin ja samalla toivotettiin kulkijat pistäytymään kirkossa. Idea alkoi levitä, ja moottoriteiden varsille alettiin jopa rakentaa erityisiä Tiekirkkoja matkailijoiden taukopaikoiksi.

Suomen ensimmäiset Tiekirkot avautuivat 1990-luvun alussa, jolloin avoinna oli muutama kirkko Pohjois-Suomessa.

Kirkkojen aukioloajat vaihtelevat, joten tiedot on hyvä tarkistaa kunkin kirkon kohdalta tiekirkot.fi-sivustolta. Yleisimmin ovet ovat auki vierailijoille 10.6.–20.8.2021 välisenä aikana noin kello 11–16.

Tiekirkkotoimintaa koordinoiva Kirkkopalvelut ry on Kotimaata julkaisevan Kotimaa Oy:n suurin omistaja.

***

Seuraa Kotimaata
Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Edellinen artikkeliPiknik-kasseja, lettu­kestejä, tekstareita ja seikkailu­ratoja – seurakunnat kannustavat Kummi­päivänä yhteyden­pitoon
Seuraava artikkeliLuterilaisen maailman­liiton uusi pää­sihteeri tulee Virosta tai Zimbabwesta

Ei näytettäviä viestejä