Tiekirkkojen kausi päättyi – näissä kirkoissa käytiin eniten

Viime kesänä Suomessa oli avoinna 260 tiekirkkoa. Niistä 115 ilmoitti palautekyselyssä kävijämääränsä. Ylivoimaisesti suurimmat kävijämäärät keräsivät Turun tuomiokirkko (53 675 vierailijaa) ja Rauman Pyhän Ristin kirkko (23 114 vierailijaa). Samat kirkot olivat tiekirkkotilastojen kärjessä edellisenäkin vuonna.

Uutena kymmenen suosituimman kirkon listalle oli kohonnut Tammisaaren kirkko (14 824 vierailijaa). Paljon kävijöitä oli myös Kuopion tuomiokirkossa (10 619 vierailijaa) ja Tampereella Finlaysonin kirkon Lasten katedraalissa (10 103 vierailijaa).

Ortodoksikirkoista erityisen suosittu oli Tampereella sijaitseva Pyhien Aleksanteri Nevalaisen ja Nikolaoksen kirkko, jossa vieraili kesän aikana 6 854 henkilöä.

Tiekirkkojen keskimääräinen kävijämäärä pyörii vuodesta toiseen parintuhannen kävijän tuntumassa.

– Isot kävijämäärät ovat hieno saavutus, mutta toisaalta yhtä lailla juuri se rauhallisin kirkko voi tarjota kävijälleen kesän merkittävimmän pysähtymisen hetken. Jokainen avoin kirkko on arvokas lenkki tiekirkkojen ketjussa, sanoo tiekirkkoasioista vastannut Pirjo Putkonen Kirkkopalveluista.

Yhteensä ilmoitettuja käyntejä kertyi tänä vuonna 235 106. Viime vuoden kesällä vastaava luku oli 233 060.

Kaikkien kävijämääränsä ilmoittaneiden tiekirkkopaikkakuntien kesken arvottiin yksi seurakunta, jolta Kirkkopalvelut ei veloita tiekirkon vuosimaksua. Onni suosi tänä vuonna Savonlinnaa.

Kirkkopalvelut keräsivät kauden päätteeksi tiekirkkoyhdyshenkilöiltä myös palautetta. Vastaajien mukaan tiekirkkojen valtakunnallista markkinointia tulisi jatkossa tehdä yhä enemmän sosiaalisessa mediassa. Myös tiekirkot.fi-palvelun kehittämistä pidettiin tärkeänä. Lisäksi tiekirkoissa jaossa olleet ilmaismateriaali, kuten kortit, on koettu tarpeellisiksi.

Hienointa, parasta ja palkitsevinta viime kesän tiekirkkotoiminnassa oli vastaajien mukaan muun muassa se, että seurakuntien kielitaitoiset ja reippaat nuoret saivat kesätöitä oppaina. Ilahduttavaksi koettiin myös, että kävijät kiittelivät kirkkojen rauhaa, kauneutta ja musiikkihetkiä sekä muistelivat menneitä. Kirkoissa kohdattiin myös paljon ulkomaisia turisteja ja kävijät osoittivat syvällistä kiinnostusta kirkkojen historiaa kohtaan.

Tiekirkkotoimintaa koordinoi Kirkkopalvelut ry, joka on Kotimaa24:ä julkaisevan Kotimaa Oy:n suurin omistaja.

Lue myös:

Parasta tiekirkossa -kilpailun kuvasatoa

Nämä olivat kesän suosituimmat tiekirkot 2015

Edellinen artikkeliKuka puhuu hiippakunnan äänellä? – Uutisointi veti mutkia suoriksi
Seuraava artikkeliArkkipiispa Suomen Kuvalehdessä: Kaksi kirkon perusopetusta asettunut ristikkäin

Ei näytettäviä viestejä