Tiedekeskuksessa puolustetaan "aitoa avioliittoa"

Tiedekeskus Heurekassa järjestetään maaliskuun lopussa Aito avioliitto -yhdistyksen tapahtuma, jossa julkistetaan yhdistyksen kansalaisaloite avioliittolaista miehen ja naisen välisenä.

Tilaisuudessa vierailee muun muassa kansanedustajat Mika Niikko (ps) ja Peter Östman (kd) sekä puhujia Puolan, Ranskan ja Viron vastaavista liikkeistä. Professori Tapio Puolimatka luennoi otsikolla "Miten sukupuolineutraali avioliittolaki murentaa yhteiskuntaelämän perustaa".

Heureka tarjoaa seminaarikävijöille liput puoleen hintaan. Tapahtuman mainoksessa kannustetaankin osallistumaan seminaariin koko perheen voimin.

Asian nosti eilen esiin Tämän kylän homopoika -blogi. Helsingin Setan sivuilla on julkaistu Pride-tapahtuman tuottajan Aleksi Saikkosen avoin kirje tiedekeskukselle. Saikkosta ihmetyttää erityisesti se, että Heureka tarjoaa seminaarikävijöille liput puolen hintaan. Hänen tulkintansa mukaan lippujen tarjoaminen tarkoittaa, että tiedekeskus tekee Avoin avioliitto -yhdistyksen kanssa yhteistyötä.

"Tarkoittaako tämä myös sitä, että Heureka ei noudata toiminnassaan yhdenvertaisuuden periaatteita?" Saikkonen kysyy ja jatkaa:

"Tiedostan sen, että Heureka ei varsinaisesti ole tapahtuman järjestäjä. Mielestäni on kuitenkin hyvin erikoista että niin vahvasti tieteeseen ja tutkimukseen toimintansa ja ideologiansa perustava instituutio haluaa antaa tilojaan käyttöön kyseiselle tapahtumalle."

Heureka irtisanoutuu yhdistyksen tavoitteista

Heurekasta kerrotaan, että tapahtuma on tullut tiedekeskukseen normaalin kokousmyynnin kautta ja että kaikille kokousjärjestäjille tarjotaan liput näyttelyihin puoleen hintaan.

Toiminnanjohtaja Tapio Koivu sanoo, että Heureka tarjoaa mahdollisuuden tilojen vuokraamiseen tasapuolisesti kaikille. Tilaisuuden perumista on harkittu, mutta Koivun mukaan Heureka ei halua eikä voi syrjiä ketään uskomusten, vakaumusten, suuntautumisen tai muiden näkemysten perusteella.

Setan pääsihteerin Aija Salon mukaan Aito avioliitto -yhdistyksen tavoitteet ovat syrjiviä.

– Heillä on väitteitä, joista näkee, että he eivät tunnusta kaikkien perheiden olemassaoloa ja kaikkien lasten sekä perheiden yhdenvertaisuutta. Avioliittolaki ei muuta lasten juridista asemaa oikeastaan lainkaan, se vain vähentää eri parisuhteiden luokittelua ja eriarvoista kohtelua. Siinä mielessä se vahvistaa lasten asemaa symbolisesti, ei niinkään juridisesti.

Salo ei ota kantaa siihen, pitäisikö Heurekan perua tilaisuuden järjestäminen tiloissaan.

– Ymmärrän, että tällainen tilaisuus on herättänyt ihmetystä. Ymmärrän samalla, että Heureka on pyrkinyt olemaan tässä neutraali, että he kohtelevat eri tilaisuuksien järjestäjiä samoilla ehdoilla. On tärkeää, että he miettivät, missä raja menee, eli minkälaisia tilaisuuksia voi järjestää tai ei voi järjestää, Salo sanoo.

Tapio Koivu kertoo, että vaikka tilaisuutta ei näillä näkymin olla perumassa, organisaationa Heureka irtisanoutuu täysin Aito avioliitto -yhdistyksen tavoitteista.

– Heidän sanomansa on heidän omansa. Emme sitä sensuroi, mutta se ei ole meidän sanomamme. On tullut hyvin ikävänä ja vastenmielisenä yllätyksenä, että he ovat antaneet ymmärtää meidän olevan tässä jotenkin mukana, Koivu sanoo.

Heureka vastasi Aleksi Saikkosen avoimeen kirjeeseen aamulla. Vastaus on luettavissa Helsingin Setan sivuilla.

Kuva: Saila Puranen / Heureka

Lue myös:

Uusi yhdistys puolustaa "aitoa avioliittoa"