Tarkennetut vaalitiedot jäävät maanantaihin

Seurakuntavaalien vahvistamaton valtakunnallinen äänestysprosentti on 15,7, kun seurakunnista noin kolme neljäsosaa on julkaissut tietonsa. Tarkennetut tiedot valituista saadaan maanantaiaamuna.

Edellisissä seurakuntavaaleissa vuonna 2010 äänestysprosentti oli 17. Helsingin piispa Irja Askola harmittelee äänestysprosentin laskemista.

– Toki on ikävää, että näin harva käyttää sitä äänivaltaa, minkä kirkon jäsenyys heille antaa. Seurakuntaneuvosto ja kirkkovaltuusto vaikuttavat asioihimme kotikortteleissa ja myös globaalisti, Askola sanoo.

Yhtenä selityksenä alhaiseen äänestysintoon on Askolan mukaan se, että kirkkokin on siirtynyt kansalaisyhteiskunnan aikaan. Vaikuttaminen ja päätöksenteko toteutuvat myös muuta kautta.

– Iloitsen siitä, että kansalaisyhteiskunnassa erityisesti kirkon nuoret jäsenet ovat löytäneet myös uudenlaisia vaikuttamisen kanavia, kuten sosiaalisen median. Sen avulla nuoret ovat toteuttaneet monia merkittäviä tempauksia, joissa toteutuu lähimmäisenrakkaus eli kirkon ydinbisnes, Askola sanoo.

Innokkaimmin äänestettiin Taivassalon ja Kinnulan seurakunnissa. Taivassalossa uurnilla kävi 43,8 prosenttia ja Kinnulassa 43,4 prosenttia äänioikeutetuista. Laiskimmin äänestettiin Vantaan Tikkurilassa, jossa uurnilla kävi 6,0 prosenttia äänioikeutetuista.

Seurakuntien vaalilautakunnat vahvistavat tuloksen keskiviikkona 12.11. Kirkon tiedotuskeskus tiedottaa vahvistetun tuloksen torstaina 13.11.

Vaaleissa valittiin noin 9000 luottamushenkilöä 413 seurakuntaan. Ehdokkaita oli noin 19 300.

Edellinen artikkeliLäpi menneiden keski-ikä 54 vuotta
Seuraava artikkeliÄänestysprosentiksi täsmentyi 15,5

Ei näytettäviä viestejä