Tarja Halonen saarnaa kirkossa

Tämän vuoden Työn messussa Helsingin Kallion kirkossa saarnaa presidentti Tarja Halonen.

Työn messu järjestetään nyt seitsemättä kertaa. Messussa saarnaa yleensä yhteiskunnallinen vaikuttaja, työelämän asiantuntija tai ammattiyhdistysliikkeen johtaja. Aiempina vuosina esimerkiksi Lauri Ihalainen ja Antti Rinne ovat saarnanneet. Mukaan kutsutaan erityisesti työntekijöitä kaikilta aloilta, työelämän vastuunkantajia, yhteiskunnallisissa liikkeissä toimivia, luottamusmiehiä sekä muuta ammattiyhdistysväkeä.

Messun musiikkina soi argentiinalaisen säveltäjän Ariel Ramirezin kansanmessu Misa Criolla (Kreolimessu) Tango Siboney -orkesterin esittämänä.

Tapahtuman järjestää 3+1-ryhmä (Akavan, SAK:n ja STTK:n pääkaupunkiseudulla toimivien aluejärjestöjen sekä Helsingin ja Vantaan seurakuntayhtymien yhteiskunnallisen työn yhteistyöryhmä) yhteistyössä Kallion seurakunnan kanssa.

Tarja Halonen on kertonut julkisesti liittyneensä kirkkoon presidenttikausiensa jälkeen. Hän on nimenomaan Kallion seurakunnan jäsen.

Työn messun tuottaja, yhteiskunnallisen työn pappi Raija Korhonen kertoo olevansa hyvin iloinen, että Halonen tulee saarnaamaan.

– Tuntuu hyvin luontevalta, jos Kallion seurakunnassa on näin merkittävän ja näyttävän uran tehnyt arvostettu henkilö, että hänet pyydetään saarnaamaan, Korhonen kertoo.

– Oli pohdittu pitkään, missä vaiheessa kysymme häntä. Viime syksynä taidettiin jo häntä lähestyä. Nyt syyskuussa saimme tiedon hänen kansainvälisen ohjelmansa järjestyttyä, että hän tulee.

Korhosen mukaan kaikki aiempina vuosina messussa saarnanneet ovat nostaneet ihmisarvon vahvasti esille.

– Esimerkiksi Ann Selin käytti metaforaa Raamatusta. Annamme saarnaajalle aina evankeliumitekstin, jota hän voi halutessaan käyttää. Olemme ajatelleet, että presidentti on ollut ainutlaatuisella näköalapaikalla niin kansainvälisessä työssä kuin suomalaisessa yhteiskunnassa. Hän on ollut arvopresidentti, hänellä on paljon sanottavaa ja jotain siitä me saamme nyt Työn messussa kuulla. Hänellä on vapaat kädet, vaikka hän evankeliumitekstin saakin peiliksi.

Korhosella on henkilökohtainen muisto Tarja Halosesta tämän ministerikaudelta 1980-luvulta kohdalta, jolloin naispappeus ei mennyt kirkolliskokouksessa läpi.

– Ministerinä Halonen kutsui naislehtoreita kuultaviksi ja oli kiinnostunut siitä, miltä meistä tuntuu. En muista mitään muuta tilannetta, jossa kukaan ministeri olisi kysynyt keskustelemaan oman kutsumuksen ja tasa-arvon asioista. Tämä jäi hyvänä asiana mieleen. Silloin hän myös kertoi meille lehtoreille, että hän eroaa kirkosta protestina sille, ettei naispappeutta hyväksytty. Nyt tuntuu mukavalta ja luontevalta, että hän on tullut, kuten hän on julkisesti kertonut, takaisin kirkon jäseneksi. Hän on kyllä kovin tervetullut.

Korhonen muistaa myös, miten Halonen päätti lehtorien tapaamisen.

– Kun oli mennyt puolitoista tuntia, hän sanoi, että oli luvannut tyttärelleen olla kello 19 kotona. Jäi mukavana mallina mieleen, miten lapsille pidetään lupaukset, Raija Korhonen kertoo.

Työn messu pidetään tänä vuonna torstaina 28.11. kello 18 Kallion kirkossa, Itäinen papinkatu 2, Helsinki.