Tapio Luoma: Erillismessut eivät mahdottomia

Luoma_Tapio205Kotimaa24 kysyi Espoon piispanvaalissa ehdolla olevalta Seinäjoen kirkkoherra, TT, Tapio Luomalta kolme kysymystä. 

Espoon hiippakunnan piispanvaalissa on vain kaksi ehdokasta, onko hiippakunta hankala?



– Tähän en tiedä vastausta. En kuitenkaan usko, että hiippakunta olisi erityisen hankala tai että sellainen luulo olisi vaikuttanut ehdokkaiden vähyyteen.



Mitä mieltä olette Espoon Iivisniemen kappelissa järjestettyjen SLEYn messujen kaltaisista erillismessuista, tulisiko ne sallia vai kieltää?



– Iivisniemen kappelin tapaukseen en pysty ottamaan kantaa, koska en ole perillä kaikista seikoista. Mielestäni periaatteessa kaikenlaiset seurakunnan omasta jumalanpalveluselämästä irralliset messut ovat lähtökohtaisesti ongelmallisia. Ne eivät kuitenkaan minusta ole mahdottomia, jos seurakunnassa voidaan niistä päästä sopimukseen kirkon yhteisiä linjauksia noudattaen.



Mitä mieltä olette kirkon valtavirran vastaisia näkemyksiä edustavien, esimerkiksi naispappeutta vastustavien, lähetysjärjestöjen rahoittamisesta?



– Kirkon virallisten lähetysjärjestöjen tehtävänä pitää olla lähetystyön, ei kirkkopolitiikan tekeminen. Lähetystyö tarvitsee tukensa. Seurakuntien talousarviotuki ei ole järjestöjen oikeus, vaan se on luonteensa mukaisesti avustusta, josta seurakunnat ovat vapaita itsenäisesti päättämään. Siinä päätöksenteossa on hyvällä valmistelulla suuri merkitys kuten myös sillä, millaiset suhteet paikallisseurakunnan ja järjestöjen välillä vallitsevat.



Espoon piispanvaalissa on Seinäjoen kirkkoherra, TT, Tapio Luoman lisäksi ehdolla myös Leppävaaran kirkkoherra, TT, Kalervo Salo. Hänen vastauksensa Kotimaa24:n kysymyksiin voit lukea täältä.



Espoon hiippakunnan piispanvaali käydään 4. marraskuuta. Uusi piispa vihitään virkaansa 12.2.2012 Espoon tuomiokirkossa. Hän aloittaa virassaan 1.2.2012, jolloin nykyinen Espoon piispa Mikko Heikka jää eläkkeelle.

Lue myös: Piispa Heikka ei salli Espoon naispapittomia messuja

Edellinen artikkeliApple luopui Ranskassa iPhonen juutalaistestistä
Seuraava artikkeliKalervo Salo: Erillismessujen järjestäminen mahdotonta

Ei näytettäviä viestejä