Tapettujen egyptiläiskristittyjen omaiset tyytyväisiä valtion reaktioon

Egyptissä päättyy tänään viikon suruaika ISIS-terrorijärjestön Libyassa tappamien 20 kristityn muistolle.

Egyptin noin kymmenen prosentin kristityn vähemmistön keskuudessa on nyt entistä enemmän pelkoa ja huolta. Islamistien iskut kristittyjä ja heidän omaisuuttaan kohtaan ovat lisääntyneet sen jälkeen, kun presidentti Mohammed Mursin syrjäytettiin kesällä 2013. Myös kristittyjen kidnappaukset suurine lunnasvaatimuksineen ovat lisääntyneet.

Monet kristityt pelkäävät, että Libyan tapahtumat rohkaisevat Egyptin islamistiryhmiä entistä suurempaan väkivaltaan kristittyjä kohtaan. Kaikki kristityt eivät kuitenkaan näe ISIS-terroristien tekoa suorana iskuna kristittyjä vastaan.

– Nämä terroristit ovat raakoja ja sairaita rikollisia, joilla ei ole oikeaa uskontoa. He haluavat vain lietsoa pelkoa, sekasortoa ja vihaa. Paras reaktio olisi tuomita rikollinen teko eikä ajautua pelon ja paniikin valtaan, kertoo kairolainen kristitty Samir Bushra
Kotimaa24:lle.

Nadia Salid on eri mieltä.

– Jokainen kristitty, joka väittää, ettei pelkäisi ollenkaan, valehtelee tai kieltää tunteensa. Seurakunnassani on jäseniä, jotka ovat miettineet jopa ristitatuoinnin poistamista, jotta heitä ei voi ulkoisesti tunnistaa kristityiksi, Salid kertoo.

Sekä Salid että Bushra myöntävät, että Libyan terroriteko voi johtaa Egyptin kristittyjen ja muslimien välien kiristymiseen.

– Muslimit surevat Libyassa tapettuja egyptiläisiä ihan yhtä lailla kuin kristitytkin. Perinteisestihän me olemme olleet ensisijaisesti egyptiläisiä ja vasta toissijaisesti muslimeja ja kristittyjä, Bushra sanoo.

Valtio reagoi välittömästi

Egyptin valtio reagoi sunnuntaina 15. helmikuuta varmistuneeseen joukkomestaukseen nopeasti ja tehokkaasti – arvostelijoiden mielestä liiankin tehokkaasti. Uusimpien tietojen mukaan 21 tapetusta 20 oli egyptiläisiä ja yksi afrikkalaistaustainen kristitty.

Egyptin presidentti Abdel Fattah Al Sisi ilmoitti heti sunnuntai-iltana Egyptin kostavan terroriteon ja kansalaistensa surmaamisen. Jo varhain maanantaiaamuna 16. helmikuuta Egyptin ilmavoimien koneet pommittivat Libyassa ISIS:n hallinnoimia kohteita ja ammusvarastoja.

Iskuissa kuoli kuutisenkymmentä ISIS-järjestön jäsentä. Ilmaisku oli Egyptin ilmavoimien ensimmäinen ulkomaanoperaatio sitten vuoden 1991 Persianlahden sodan. Yhdysvaltain ulkoministeriö on Egyptin iskujen jälkeen ilmoittanut kunnioittavansa Egyptin ja muiden maiden oikeutta ”puolustaa itseään”.

Kristittyjä on surun keskellä ilahduttanut pääministeri Ibrahim Mehlebin lupaus siitä, että valtio rakentaa Ylä-Egyptin Minyaan kirkon Libyassa kuolleiden muistoille.

Lisäksi valtio on luvannut maksaa noin 12 000 euron suuruisen kertakorvauksen sekä kuukausittaisen eläkkeen kaikille Libyassa tapettujen egyptiläisten perheille.

– Valtion reaktio sai meidät tuntemaan, ettei egyptiläisten (kristittyjen) veri ole halpaa, Libyassa terroriteon uhrin omainen Malak Shokry kertoi Daily News -sanomalehdelle.

Libyassa työskenteli ennen arabikevättä yli miljoona egyptiläistä. Nyt jäljellä on noin 250 000. Egyptiläisiä kristittyjä on tapettu Libyassa myös aiemmin. Viime vuoden helmikuussa Itä-Libyasta löytyi seitsemän surmattua egyptiläiskristittyä, joita oli ammuttu päähän.

Osa Libyassa työskentelevistä egyptiläisistä ei halua palata kotimaahansa, koska Libyassa on väkivallan uhasta huolimatta paremmat työllistymismahdollisuudet kuin Egyptissä.

Kuva: Päivi Arvonen. Miehelle tehdään ristitatuointia. Yleensä ranteen sisäpuolelle tehty ristitatuointi on yleinen Egyptin kristityillä. Islamistien terrorin pelossa osa egyptiläiskristityistä on pohtinut tatuoinnin poistamista.

Edellinen artikkeliKuurot palaavat kouluun Kiinan Huanissa
Seuraava artikkeliKristillisen kirjan pyhää vietetään tänään

Ei näytettäviä viestejä