Tansanialais­lehti nosti Suomen Lähetys­seuran työn­tekijän Anna Holmströmin merkittäväksi nais­puoliseksi vaikuttajaksi

Anna Holmström. Kuva: Suomen Lähetysseura

Suurin Tansaniassa ilmestyvä englanninkielinen sanomalehti The Citizen on nostanut juttusarjassaan esiin Tansaniassa asuvia merkittäviä naispuolisia vaikuttajia. Suomen Lähetysseuran työntekijä, valtiotieteiden maisteri Anna Holmström on yksi heistä.

Tansaniassa 12 vuotta asunut Holmström kertoo lehden haastattelussa muun muassa työstään tyttöjen sukupuolielinten silpomista vastaan. Holmström työskenteli pitkään YK:n väestörahaston UNFPA:n palveluksessa ennen siirtymistään Lähetysseuran palvelukseen.

The Citizen -lehden haastattelussa Holmström kertoo, että naisten oikeudet ovat joissakin tapauksissa sensitiivinen asia.

– Tässä suhteessa erot eivät kulje pelkästään eri maiden välillä, vaan saman maan eri alueiden välillä, Holmström sanoo.

Esimerkiksi hän nostaa Sansibarin sekä Pohjois-Tansaniassa sijaitsevan Tarimen kaupungin. Sansibarilla hän on ollut tukemassa alueen hallintoa tyttöjen kohtaaman väkivallan vastaisessa kampanjassa, mutta siellä ei ole silpomista. Tarimen kaupungissa väkivaltaan liittyy tyttöjen sukupuolielinten silpominen.

– Eteenpäin pääsemisessä keskeistä on kyky kuunnella eri tahoja sekä paikallisten johtajien sitoutuminen hankkeisiin.

Holmström kertoo haastattelussa, että vaikka edistystä on tapahtunut, naisten ja lasten oikeuksissa on yhä korjaamisen varaa. Hän sanoo pitävänsä erityisen paljon sanonnasta "leaving no one behind" eli vapaasti suomennettuna "ketään ei jätetä."

Kehitystä parempaan suuntaan on tapahtunut esimerkiksi siinä, että naisten ympärileikkaukset ovat vähentyneet. Vielä jokin aika sitten joka viidennen aikuisen naisen sukupuolielimet oli silvottu, nyt "enää" joka kymmenennen.

The Citizen -lehden haastattelussa Holmström kertoo olevansa erityisen ylpeä työantajastaan Suomen Lähetysseurasta muun muassa siksi, että se korostaa vammaisten ihmisten oikeuksia.

Suomen Lähetysseura on toiminut Tansaniassa (entinen Tanganyika) vuodesta 1948 lähtien.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.