Tansanialainen vieras Lähetysjuhlien symposiumissa: Näen valoa tunnelin päässä

Suomen Lähetysseuran Valtakunnallisia Lähetysjuhlia vietetään tänä viikonloppuna Vaasassa. Juhlia alustava missiologinen symposiumi järjestettiin perjantaina päivällä. Symposiumin aiheita olivat syrjäytyminen, sovinto ja voimaantuminen.

Salintäysi yleisö kuunteli tarkasti, kun tansanialainen kasvatustieteiden tohtori Edward Bagandanshwa kertoi symposiumissa omaa tarinaansa.

– Olin yhdeksänvuotias, kun sokeuduin. Sen jälkeen en ole nähnyt mitään.

Bagandanshwan koulutielle pääseminen ei ollut helppoa, sillä ympäristön toiveista huolimatta isä piti sokean poikansa kouluttamista tarpeettomana. Bagandanshwa sanoo, että Jumalan armosta hän kuitenkin pääsi kouluun. Nyt hän on kasvatustieteiden tohtori.

Vammaisten asema on monissa köyhissä maissa edelleen hyvin vaikea. Koulutus olisi välttämätöntä.

– Kun me voimme voimaannuttaa heidät, heidät otetaan huomioon. Ellei minua olisi voimaannutettu, ette koskaan olisi tavanneet minua, Bagandanshwa totesi.

Hän kertoi, että nykyisinkin koulutielle pääsee Tansaniassa vain murto-osa vammaista lapsista. Maan kirkot tekevät hänen mukaansa kuitenkin hyvää työtä pyrkiessään muuttamaan asenteita.

Myös Tansanian valtio pyrkii koko ajan lisäämään vammaisille tarkoitettujen erikoisluokkien määrää. Nyt sellaisia on jo kaikissa lääneissä.

– Paljon on vielä tehtävää työtä. Näen kuitenkin valoa tunnelin päässä, Bagabdanshwa sanoi.

Lapuan piispan Simo Peuran avaamassa symposiumissa puhuivat myös piispa Jacob Moreto Tansaniasta, Kiinan Amity-säätön pääsihteeri He Wen, teologian tohtori Pirkko Lehtiö, Suomen Lähetysseuran teologinen erityisasiantuntija Mari Pöntinen, filosofian maisteri Kirsi Leikola, pastori Risto Leikola ja Suomen Lähetysseuran vs. toiminnanjohtaja Rolf Steffansson.

Suomen Lähetysseuran Valtakunnalliset Lähetysjuhlat alkavat virallisesti tänä iltana. Juhlien tunnuslause on "Veden äärelle".

Kuva: Jussi Rytkönen