Tampereen Vanhan kirkon Walk in -terapia ja Skeitti­tapuli saivat kirkon erityisnuoriso­työn Vuoden Erkkateko -palkinnon

Tuomas Perkiö Tampereen seurakuntien erityisnuoriso­­työstä on toiminut terapeuttina Walk in -terapiassa alusta asti. Kuva: Rami Marjamäki

Tämän vuoden Kirkon erityisnuorisotyön teko -palkinto on myönnetty Tampereen Vanhan kirkon Walk in -terapialle ja Skeittitapulille. Palkinnon myönsi Kirkon erityisnuorisotyöntekijät.

Palkintoperusteissa todetaan, että Tampereen seurakuntayhtymällä on ulkopuolisuuden ehkäisyssä valtakunnallisesti edistyksellisiä työmuotoja, jotka ovat konkreettisia, uutta avaavia ja yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa toteutettuja. Vanhan kirkon tapa tehdä avoimesti yhteistä työtä niin, ettei kukaan jäisi yksin, ansaitsee raadin mukaan huomion ja kiitoksen.

Walk in -terapia on nuorille suunnattua matalan kynnyksen lyhytterapiaa, johon voi tulla ilman ajanvarausta ja anonyymisti. Keskustelut ovat kertaluonteisia eikä nuorelle voida luvata saman terapeutin tapaamista toistamiseen. Uudelleenkin tapaamisiin saa silti hakeutua.

Walk in -terapia ei ole sairauden hoitoa, mutta siitä voi olla apua pärjäämisen esimerkiksi tilanteessa, jossa nuori odottaa pääsyä psykoterapiaan. Se voi ennaltaehkäistä ongelmien eskaloitumista myös pienissä elämän kriiseissä.

Tampereen Vanhassa kirkossa Walk in -terapia alkoi syyskuussa 2021, ja se on sittemmin levinnyt monelle muullekin paikkakunnalle.

Skeittitapuli puolestaan on Kaarikoirat ry:n ja Tampereen Vanhan kirkon yhteinen hanke, joka toimii Vanhan kirkon kellotapulissa. Skeittitapulissa voi huoltaa skeittilautansa ja hengähtää hyvässä seurassa. Skeittitapulin on mahdollistanut Tampereen kaupungin nuorisotakuuavustus.

Nuoret hakevat apua stressiin, ahdistukseen ja päihdeongelmiin

Tuomas Perkiö Tampereen seurakuntien erityisnuorisotyöstä on ollut mukana Walk in -terapiakokeilussa alusta asti sekä joukkojen kokoajana että terapeuttina. Seitsemän kuukauden aikana käyntejä on ollut hiukan alle sata.

– Nuoret hakevat apua esimerkiksi mielialaongelmiin, stressiin, ahdistukseen, aggressio-ongelmiin, opiskelun tai parisuhteen ongelmiin, päihdeongelmiin ja elämän suunnan etsimiseen. Jotkut tulevat kokeilemaan, voisiko terapia ylipäätään sopia heille.

– Lähdemme liikkeelle siitä, mistä asiakas haluaa puhua ja mihin hän etsii ratkaisuja. Monelle on tärkeää tulla nähdyksi ja kuulluksi, Perkiö sanoo.

Vanhassa kirkossa on maanantaisin kello 12–17 yleensä kolme terapeuttia odottamassa asiakkaita. Yksi heistä työskentelee ehkäisevän huumetyön yhdistyksessä ja muut seurakunnassa.

Moni nuori on kertonut tapaamisen päätteeksi, että käynnistä on ollut hyötyä. Tunnetila tai huoli on helpottanut ja on löytynyt ajatus siitä, miten jatkaa eteenpäin.

– Haluamme vahvistaa nuorten uskoa omaan pärjäämiseensä ja pystyvyyteensä. Moni on miettinyt asioita jo paljon, ja heillä on tietoa ja ymmärrystä. Tarvitaan vain joku luotettava ihminen, jonka kanssa reflektoida asioita, Tuomas Perkiö sanoo.

Piispa Matti Repo jakaa Vuoden Erkkateko -palkinnon Tampereella 25.5.

Lue myös:

Nuoret voivat saada maksutonta lyhytterapiaa maanantaisin Tampereen Vanhassa kirkossa (2021)

***

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?

Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta.

Antoisia lukuhetkiä!

Tampereen Vanhan kirkon Walk in -terapia ja Skeittitapuli saivat kirkon erityisnuorisotyön Vuoden Erkkateko -palkinnon