Taipaleen riparin tartuntaketjut laajenevat – seurakunnan talouspäällikkö harmittelee, ettei nuoria testattu ennen leiriä

Säkniemen leirikeskuksen rantasauna. Kuva: Taipaleen seurakunta

Ainakin 16 rippileiriläistä ja heidän läheistään on perjantai-iltapäivään mennessä saanut positiivisen koronatestituloksen. Tapaukset liittyvät Taipaleen seurakunnan rippileirillä ja konfirmaatiomessussa tapahtuneisiin joukkoaltistumisiin. Tartuntojen määrän pelätään vielä kasvavan ja useita testituloksia vasta odotellaan.

Savitaipaleella 15.–23. heinäkuuta järjestetylle riparille osallistui 23 leiriläistä.

Seurakunta tiedotti eilen torstaina, että sunnuntaina Taipalsaaren kirkossa vietetyn konfirmaatiomessun lisäksi joukkoaltistuminen koronalle on tapahtunut myös samassa kirkossa viikko sitten järjestetyssä kesäkonsertissa.

Seurakunnan työntekijät saivat tiedon ensimmäisestä rippileiriläisen positiivisesta testituloksesta maanantaina illalla. Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksoten tartunnanjäljitys otti yhteyttä leiriläisiin ja seurakunnan talouspäällikkö Tiina Lavikka työntekijöihin. Tartuntatautilääkäri antoi karanteenimääräykset.

– Toimitin altistuneista heti tiedot tartunnanjäljittäjille. Hyvää tässä oli se, että porukka on rajattu. Leirillä elettiin koronakuplassa, kukaan ei poistunut leirikeskuksesta leirin aikana. Kaikkiin leirillä altistuneisiin on myös saatu yhteys, Lavikka kertoo.

Osa leiriläisten vanhemmista on ollut pöyristyneitä siitä, että tieto altistumisista on saavuttanut perheet vasta tiistaina.

– Reagoimme heti, kun tilanne tuli tietoomme. Vanhemmille lähetettiin välittömästi sähköpostia ja tänään otan heihin uudelleen yhteyttä. Koska ensimmäiset sairastuneet olivat oireettomia tai lieväoireisia, leirillä ei osattu epäillä koronaa, Lavikka sanoo.

Eksoten tartuntataudeista vastaava lääkäri Ville Verta totesi Ylen uutisessa, että leirillä on ollut huono tuuri. Ensimmäisinä oireilleet eivät osallistuneet konfirmaatioon, mutta myöhemmin oireilleita oli mukana.

Jälkiviisaat ovat kysyneet, eivätkö deltavariantin luonne ja leviäminen olisi antaneet aihetta testata nuoret ennen leirille tuloa. Tiina Lavikka huokaa.

– Nyt tietysti ymmärrämme, että se olisi ollut hyvä. Tämä oli kolmas leiri, ja kaksi edellistä menivät hyvin. Kai sitä sitten kuviteltiin, että kolmaskin menee. Olemme kuitenkin toimineet tarkasti ohjeistusten mukaan, Lavikka toteaa.

Taipaleen seurakunta on perunut kesän viimeisen rippileirin.

– Emme halua ottaa riskiä. Rippipappi ja kirkkoherra suunnittelevat heille korvaavan opetuksen ja heidät konfirmoidaan syksyn aikana.

Etelä-Karjalan alueellinen koronataudin tilannekuvaryhmä keskustelee tiistaina siitä, onko Etelä-Karjalassa syytä siirtyä perustasolta kiihtymisvaiheeseen.

Mikkelin hiippakunnan lakimiesasessori Jyri Klemola ei ole kuullut, että seurakunnissa tai -yhtymissä olisi tehty huonontuneen koronatilanteen vuoksi uusia ohjeita loppukesän rippileirejä varten. Kapitulissakaan ohjeita ei ole suunnitteilla.

– Tämän ikäluokan rokottaminen on iso periaatteellinen kysymys, joka vaikuttaa rippileireihin tulevaisuudessa. Tätä täytyy ryhtyä syksyllä pohtimaan, Klemola kommentoi.

Korona-altistuksen vuoksi karanteeniin määrätty Taipaleen seurakunnan vs. kirkkoherra Risto Koskimäki toivoo, ettei kukaan nuorista sairastuisi vakavasti.

– Ajatukseni ovat sairastuneiden tilanteissa. Tämä pysäyttää ja vakavoittaa meitä kaikkia, kun se tulee näin lähelle.