Suru, morsian, pääkallo? – Suomi äänestää itselleen kansallisperhosen

Suomi saa 100-vuotisjuhlansa kunniaksi kansallisperhosen, joka siltä vielä puuttuu. Kaikki suomalaiset voivat vaikuttaa valintaan.

Suomelle on jo aiemmin valittu äänestysten perusteella kansallislintu (laulujoutsen), -eläin (karhu), -kukka (kielo), -kala (ahven) ja -puu (rauduskoivu). Nyt on perhosten vuoro.

Äänestyksen kansallisperhosesta järjestävät Vuokon Luonnonsuojelusäätiö, Suomen luonnonsuojeluliitto, Suomen Luonto, Suomen Perhostutkijain Seura ry sekä Etelä-Karjalan Allergia- ja Ympäristöinstituutti.

Kaikille avoin äänestys kansallisperhosesta tapahtuu 15.3.–4.6.2017.

Voittajalajin valintaa Suomen kansallisperhoseksi juhlistetaan kesäkuussa 2017.

***

Perhosten suomenkielisissä nimissä kirkolliseen tai uskonnolliseen sanastoon viittaavia lajeja on muutamia, esimerkkeinä suruvaippa, suruyökkönen, noitayökkönen, havununna ja munkkiyökkönen sekä morsiusyökkösten heimo pääkallokiitäjästä puhumattakaan.

Äänestyksessä on ehdolla 20 lajia. Vahvoilla ovat arvatenkin tunnetut, näkyvät lajit ja erityisesti päiväperhoset, kuten nokkosperhonen (joka jo on Tanskan kanallisperhonen) tai neitoperhonen.

Kansallislajina voisi hyvin olla myös jokin tavallisimmista sinisiivistä – ehdolla on paatsamasinisiipi. Tosin sinisiipilajien erottaminen toistaan luonnossa voi olla joskus haasteellista.

Kuva: Olli Seppälä. Metsänokiperhonen on yksi ehdokkaista kansallisperhoseksi.

Lue myös:

Itsenäisyyden ja reformaation juhlavuodet: Tunnista 100 lintulajia ja 500 perhoslajia

Edellinen artikkeliProfessori kritisoi puuttumista turvapaikkapäätöksiin: ”Kirkko muuttumassa sosiaalipoliittiseksi lii
Seuraava artikkeliKirkon perheneuvonnan neuvottelupäivät alkavat tänään Tuusulassa

Ei näytettäviä viestejä