Suomessa useita kertoja vieraillut ekumeenikko ja Vatikaanin merkittävä diplomaatti Edward Cassidy on kuollut

Edward Cassidy vuonna 1984. Kuva: Wikipedia / Alankomaiden kansallisarkisto

Paavillisen kristittyjen ykseyden edistämisen neuvoston eläkkeellä ollut puheenjohtaja, kardinaali Edward Idris Cassidy on kuollut 10. huhtikuuta kotimaassaan Australiassa. Hän oli kuollessaan 96-vuotias.

Cassidy oli kokenut Vatikaanin diplomaatti, joka omisti pitkän uransa viimeiset vuoden ekumenian edistämiseen. Luterilaisesta näkökulmasta on merkittävää, että katolisen kirkon ja Luterilaisen maailmanliiton Yhteinen julistus vanhurskauttamisopista allekirjoitettiin vuonna 1999 Augsburgissa Edward Cassidyn toimiessa Paavillisen kristittyjen ykseyden edistämisen neuvoston johtajana.

Vuonna 1924 Sydneyssä syntynyt Edward Cassidy vihittiin papiksi vuonna 1949. Hän toimi papin tehtävissä kotimaassaan vuoteen 1952, jolloin hän siirtyi Roomaan tekemään jatko-opintoja. Hän suoritti tutkinnon Paavillisessa diplomaattiakatemiassa 1953 ja valmistui lisäksi kanonisen lain tohtoriksi vuonna 1955.

Valmistuttuaan Cassidy teki pitkän uran Vatikaanin diplomaattijoukoissa eri puolilla maailmaa. Hänet vihittiin Amantian titulaaripiispaksi vuonna 1970. Pyhän istuimen apostolisena nuntiuksena eli suurlähettiläänä hän palveli muun muassa Intiassa, Irlannissa, Portugalissa, Kiinan tasavallassa (Taiwan) ja Alankomaissa.

Vuonna 1988 Cassidy nimitettiin Vatikaanin valtiosihteeristöön. Vuotta myöhemmin hänestä tuli Paavillisen kristittyjen ykseyden edistämisen neuvoston puheenjohtaja, mistä tehtävästä hän jäi eläkkeelle vuonna 2001.

Saman kauden 1989–2001 Cassidy työskenteli myös Vatikaanin uskonnollisia suhteita juutalaisuuteen hoitavan neuvoston puheenjohtajana.

Paavi Johannes Paavali II teki Cassidysta kardinaalidiakonin vuonna 1991. Kardinaalipappi hänestä tuli 2001.

Vuonna 1999 Cassidy allekirjoitti katolisen kirkon puolesta ekumeenisen asiakirjan Yhteinen julistus vanhurskauttamisopista. Luterilainen allekirjoittaja oli LML:n presidentti, piispa Christian Krause. Asiakirjassa luterilaiset ja katolilaiset totesivat, etteivät reformaation aikaiset oppituomiot enää kohdistu nykykirkkoihin.

Luterilaisuuden Ruotsin valtionuskonnoksi vakiinnuttaneen Uppsalan kokouksen (1593) 400-vuotisjuhlan yhteydessä vuonna 1993 kardinaali Cassidy ehdotti, että Suomen ja Ruotsin kirkot aloittaisivat luterilais-katolisen dialogin kirkosta ja kirkon virasta. Aloitetta olivat Cassidylle valmistelleet kirkkoneuvos Risto Cantell ja monsignore Heinz-Albert Raem Vatikaanista.

Dialogin tuloksena julkaistiin vuonna 2010 asiakirja Vanhurskauttaminen kirkon elämässä.

Edward Cassidy on kautta aikojen merkittävimpään asemaan katolisessa kirkossa kohonnut australialainen. Hän vieraili uransa aikana Suomessa useita kertoja.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.