Suomen Kuvalehti: Teemu Laajasalon yhtiöllä isot velat ja veroja ulosotossa – Laajasalo kommentoi

(Täydennetty) Viime viikolla Helsingin piispaksi valitun Teemu Laajasalon yhtiö on velkaantunut ja laiminlyönyt viranomaisvelvoitteitaan, kertoo Suomen Kuvalehti (SK).

Marraskuussa piispaksi vihittävä Laajasalo on tällä hetkellä Kallion seurakunnan kirkkoherra ja Helsingin seurakuntayhtymän johtaja. Hän pyöritti 1990-luvun lopulta asti yhtiötä, joka tarjosi pääsykoevalmennusta yliopistoihin nimellä Huippuvalmennus, SK kirjoittaa.

SK:n mukaan liiketoiminta oli laajimmillaan vuosina 2006–2007, jolloin yhtiön tilikauden liikevaihto kasvoi yli miljoonaan euroon. Yrityksen koulutusliiketoiminta myytiin pois vuonna 2013. Sen jälkeen toiminta on hiipunut ja liikevaihto jäänyt muutamiin kymmeniintuhansiin euroihin tilikaudessa, SK kertoo. Nykyään Laajasalon yrityksen nimi on TL Opetus Oy ja hän on sen hallituksen ainoa varsinainen jäsen.

SK:n mukaan Laajasalon yhtiöllä on velkaa viimeisimmän, tammikuussa 2017 rekisteröidyn tilinpäätöksen mukaan runsaat 450 000 euroa. Ulosottovirasto on kahden viime vuoden aikana karhunnut yritykseltä kolmetoista kertaa muun muassa arvonlisäverosaatavia.

Lehti kertoo, että kymmenen vuotta sitten eli vuonna 2007 yhtiön tilintarkastaja puuttui jo toista kertaa lainvastaisiin lähipiirilainoihin. Lehden mukaan Laajasalo ja hänen silloinen yhtiökumppaninsa olivat ottaneet yhtiöstä osakeyhtiölain vastaista lainaa yhteensä yli 70 000 euroa. Seuraavassa tilinpäätöksessä lähipiirilainoja ei enää mainita, SK kirjoittaa.

Viime aikoina yhtiö ei ole toimittanut kaupparekisteriin tilintarkastuskertomuksia eikä lain edellyttämää ilmoitusta osakepääoman menettämisestä, SK toteaa.

SK kertoo tavoitelleensa Teemu Laajasaloa haastattelua varten neljän päivän ajan. Eilen tiistaina hän vastasi lehdelle sähköpostitse.

”On totta, että liiketoimintakaupan yhteydessä yritykselle jäi velkaa, joista verot ym. on hoidettu ja pankin kanssa olen hoitanut lainaa henkilökohtaisesti ja aktiivisesti kykyjeni mukaan. Nyt käyn neuvotteluita loppulainan hoitamisesta pankin kanssa ja odotan parhaillaan pankin ehdotusta asiassa tavoitteenani saada yritys lakkautettua vuoden loppuun mennessä. Yhtiö ei nykytilassa käsittääkseni ole ollut tilintarkastusvelvollinen”, Laajasalo kirjoitti.

Laajasalo: ”Ehkä on hyvä, että on erilaisia kirkon ihmisiä, myös epäonnistuneita yrittäjiä”

Laajasalo sanoi Helsingin seurakuntien
Kirkko ja kaupunki -lehdelle
keskiviikkona iltapäivällä, ettei hän halua kiistää tai selitellä virheitään. Laajasalo myöntää Suomen Kuvalehden tiedot omistamansa yhtiön talousvaikeuksista oikeiksi.

Hän kertoo halunneensa luopua yrityksestään tammikuussa 2013 tultuaan valituksi Kallion kirkkoherraksi. Liiketoimintakaupassa yrityksen vastuut jäivät Laajasalon yhtiölle.

– Käytännössä liiketoiminta on sen jälkeen ollut hyvin pienimuotoista. Velkaa yrityksellä on, mutta merkittävä osa siitä on velkaa minulle. Ainoa toinen velkoja on pankki, jolle velkaa on tällä hetkellä noin 250 000 euroa. Kuten Suomen Kuvalehdelle kerroin, pankin kanssa on yhteisymmärryksessä sovittu, että yrityksen toiminta lakkaa ja pankilta tulee ehdotus, miten loppuvastuut hoidetaan, Laajasalo sanoo Kirkko ja kaupungissa.

Yrityksen huonosta tilasta olisi Laajasalon mukaan ”varmaan pitänyt tehdä ilmoitus Kaupparekisteriin, mutta se jäi tekemättä”. Laajasalo toistaa Kirkko ja kaupungille, että hänen käsityksensä mukaan yhtiö ei viime vuosina ole ollut tilintarkastusvelvollinen, koska sen liiketoiminta on ollut niin vähäistä.

– Olen halunnut yrittää selvitä velvoitteista, vaikka varmaan olisi pitänyt lopettaa yritys jo aiemmin. Se, että yritys päätyy tuollaiseen kuntoon, on epäonnistuminen. Ehkä on kuitenkin hyvä, että on erilaisia kirkon ihmisiä, myös epäonnistuneita yrittäjiä.

Hän sanoo Kirkko ja kaupungille, että omaa uskottavuuttaan ei pidä itse mennä arvioimaan.

– Julkisuuskuvani on aina ollut rosoinen. Olen tehnyt elämässäni virheitä, mutta olen kyllä tehnyt jotain oikeinkin. Vastuut ja velvoitteet olen hoitanut, osan valitettavasti myöhässä. Yrityksellä on siis velkaa, mutta ulkopuolisista vain pankille ja sen kanssa asia on myös hoidossa.

Täydennetty 23.8. kello 17.25. Lisätty Laajasalon kommentit Kirkko ja kaupunki -lehdestä. Muokattu otsikkoa ja ingressiä.

Kuva: Olli Seppälä

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata digilehden ja printtilehden täältä.

Edellinen artikkeliOletko valmis arkkipiispan vaaliin? – Näin vastaavat virassa olevat piispat
Seuraava artikkeliKirkkohallitus myönsi Kirkkohallitukselle ympäristödiplomin

Ei näytettäviä viestejä