Suomalaisten Haitiin rakentamalle puukoululle designpalkinto

Haiti_palkittupuukoulu205

 – Paikallinen yhteisö otettiin alusta asti mukaan suunnitteluun ja rakentamiseen insinöörien ja arkkitehtien rinnalle, ja se on tuottanut tällaisen tuloksen. Olen todella ylpeä ammattitaitoisesta henkilökunnasta, sanoo Kirkon Ulkomaanavun Haitin alue-edustaja David Korpela.

Korpelan mukaan puurakentamiseen päädyttiin, koska koulu sijaitsee vuoristossa parin tunnin kävelymatkan päässä lähimmältä tieltä.

- Puu on järkevä materiaali, kun kaikki tavara pitää kantaa, viedä muulin selässä tai helikopterilla. Puu on myös hyvin joustava, maajäristystä hyvin kestävä materiaali.

Palkittu rakenne on kantavalta rakenteeltaan puurunkoinen ja puupaneloitu koulu. Myös kattorakenteet ovat puusta.

– Puu on paikallisesti maaseudulla yleisin materiaali. Puurakenne on myös huomattavasti betonirunkoista kevyempi, mikä on vuorenrinteiden kantokykyä ajatellen huomattavasti turvallisempi vaihtoehto, arkkitehti Sari Kaipainen lisää. Hän toimii Kirkon Ulkomaanavun koulujen jälleenrakennusohjelman projektipäällikkönä Haitissa.

St. Josephin koulu vahingoittui pahoin vuoden 2010 maanjäristyksessä. Uuden koulun rakentaminen aloitettiin syksyllä 2010 ja se valmistui alkusyksystä 2011.