Suomalainen You Tube -hitti: Siltoja sydämistä sydämiin

Rasisminvastainen ja yhteistä ihmisyyttä puolustava musiikkivideoprojekti Kansalaiset feat. Medborgare: Olen suomalainen ilmestyi You Tubeen kaksi vuorokautta sitten. Nyt sen on nähnyt jo lähes 100 000 ihmistä. Projektissa on ollut mukana useita rautaisia ammattilaisia ilman palkkaa.

Idean isä, videon tuottaja ja yksi käsikirjoittajista Pekka Mykkänen on Hesarin toimittaja ja lehden entinen Yhdysvaltain ja Kiinan kirjeenvaihtaja. Hän on voittanut myös Bonnierin Suuren Journalistipalkinnon vuonna 2004. Mykkänen kertoo haluavansa toimia vastavoimana ilkeälle ja pelottavalle suomalaiselle maahanmuuttokeskustelulle. Häntä hämmentää erityisesti se, että ilkeyksiä vähemmistöistä laukovat poliittiset päättäjätkin.

– Olen todella surullinen siitä, miten erilaisuuteen Suomessa suhtaudutaan. Erityisesti nettikeskustelut ovat karanneet täysin käsistä. Sen voi kuka tahansa todeta vaikka lukemalla ajatustenvaihtoa Youtube-sivultamme videomme perästä tai tutkimalla minkä tahansa suomalaisviestimen nettisivuja, Mykkänen sanoo Kotimaa24:lle.

Mykkänen toivoo, että musiikkivideo avaisi katsojien silmät sille, etteivät maahanmuuttajat tai muiden vähemmistöryhmien edustajat ole väestötilastoja tai kansantalousmatematiikkaa.

– He ovat ihmisiä, jotka itkevät, nauravat, harrastavat, rakastavat ja tekevät työtä aivan samoin kuin valtaväestökin.

Videolla nähdään uusi versio suomalaisten rakastamasta Kari Tapion tunnetuksi tekemästä laulusta "Olen suomalainen". Sen esittävät kaksitoista ihmistä, joilla on Suomen kansalaisuus, mutta joiden juuret ovat joka puolella maailmaa: Senegalista Kiinaan ja Syyriasta Peruun. Mukana joukossa on esimerkiksi radiotoimittajana tunnetuksi tullut Abdirahim "Husu" Hussein.

Lisäksi kuvissa esiintyy kymmeniä muita suomalaisia vähemmistöryhmiin kuuluvia, jotka haluavat alleviivata olevansa aktiivisia jäseniä suomalaisessa yhteiskunnassa. Uuden sovituksen laulusta on tehnyt Totte Rautiainen.

– Se että sain neljä huippuammattilaista tekemään musiikkia ja videota talkoovoimin alleviivasi, että Suomessa on paljon hyvää tahtoa muuttaa nykyistä ilmapiiriä.

– Olen saanut ilokseni kuulla, että lukuisat opettajat ovat näyttäneet videomme koululuokissaan ja eri kansalaisjärjestöt puuhaavat sen käyttämistä tilaisuuksissaan, joissa rakennetaan siltoja sydämistä sydämiin. Se on upeaa ja nostaa palan kurkkuun, Mykkänen sanoo.