Suomalainen satanistiyhteisö arvostaa Jeesusta

otsikkologo

Kirkon tutkimuskeskuksen tutkimuskoordinaattorin Jussi Sohlbergin mukaan Azazelin tähti on vain kourallisen henkilöitä käsittävä väljästi järjestäytynyt joukko. Vuonna 2006 järjestäytynyt ryhmä kertoo, ettei se hyväksy rikollista tai rasistista toimintaa piirissään. Ryhmän keulahahmo Johannes Nefastos on kirjoittanut useita kirjoja.

- Yhteisö on poikkeuksellisuudessaan mielenkiintoinen, koska se ei juuri mitenkään sovi ennakkokäsityksiin satanismista ja saatananpalvonnasta. Ryhmä lainaa aineksia hyvin monista eri perinteistä muun muassa länsimaisesta esoteriasta. Azazelin tähden piirissä korostetaan muun muassa Vuorisaarnan etiikkaa, ja lisäksi Jeesuksen persoonaa arvostetaan suuresti. Jäsenille suositellaan muun muassa Raamatun, gnostilaisten tekstien ja hindulaisuuden erään pyhän kirjan, Bhagavad Gîtân tuntemista, Sohlberg listaa.

Ryhmittymällä ei ole Sohlbergin mukaan kansainvälistä taustaa, vaikka maailmalta löytyykin joitakin vastaavantyyppisiä pieniä yhteisöjä.

Uskonnot Suomessa -verkoston ylläpitämisestä osaltaan vastaava Sohlberg ei usko, että Suomessa olisi muita järjestäytyneitä satanistiryhmiä. Esimerkiksi toisentyyppistä satanismia edustavan Anton LaVeyn ajatukset eivät ole synnyttäneet Suomessa, toisin kuin Ruotsissa, omia yhteisöjä. Näin on siitä huolimatta, että LaVeyn Saatanallinen Raamattu ilmestyi suomeksi vuonna 2007.

Lue lisää Azazelin tähdestä Uskonnot Suomessa -sivustolta.