Suomalainen pyhiinvaeltaja käveli yli 4 200 kilometriä

Sikura_Erkki_

Padasjoelta Santiago de Compostelaan Espanjassa. Erkki Sipura ei tiedä, onko hän ainoa suomalainen, joka on kävellen taittanut näin pitkän pyhiinvaelluksen Suomesta saakka. Vähän yli 70-vuotias, vain suomea puhuva mies, on kokenut vaeltaja.

Hänen kävelynsä kotisaarta kauemmaksi alkoi siitä, kun hän muutamia vuosia sitten jäi leskeksi ja surua piti jotenkin hoitaa.

Matkalleen Sipura lähti 5.7. ja oli perillä Santiagossa 26.9. Ainoa pysähtynyt päivä oli, kun neljä lääkäriä hoiti hänen jalkaansa tullutta jännetupintulehdusta. Paljon ehti matkalla tapahtua, muutaman kerran hän erehtyi moottoritielle kulkemaan.

Raskainta oli kuulemma Pyreneiden ylitys, kun se tuntui olevan pitkällistä nousua. Yönsä hän vietti yleensä taivasalla makuupussissa, kerran hän yöpyi pienessä puolitoistametrisessä leikkimökissä.

Kielitaidottomana selviäminen halki Euroopan oli myös mielenkiintoista, mutta muutaman kerran saksalaisissa hotelleissa annettiin ilmainen majapaikka ja jopa illallista.

Edellisellä pyhiinvaelluksellaan Santiagoon Sipura kadotti kännykkänsä ja Visa-kortti halkesi. Kaikesta on kuitenkin selvitty. Mies muistelee kiitollisena kaikkia esirukoilijoitaan ympäri Suomen ja kertoo päässeensä turvallisesti kotimaahan.

(Kuva Erkki Sipurasta: Johannes Wiehn)